Ο λόγος της αλήθειας

Κύριε διευθυντά

Με πήρε στο τηλέφωνο ένας φίλος μου φιλόλογος και με ειδοποίησε για κάτι το ενδιαφέρον στην έγκριτη εφημερίδα σας (7-10-2016).

Στο φύλλο αυτό δημοσιεύεται το επίκαιρο άρθρο του Μπάμπη Παπαδημητρίου με τίτλο «Ξέχασε να διαβάσει τα άρθρα SOS ο κ. Φίλης». Σε αυτό γράφονται τα εξής: «Τα δύο άρθρα του Συντάγματος… οπλίζουν τον πράο και νουνεχή λόγο του Αρχιεπισκόπου. Στο άρθρο 16 παρ. 2 ορίζεται πως όταν το κράτος οργανώνει την παιδεία, έχει τη “βασική αποστολή για την ανάπτυξη της (…) θρησκευτικής συνείδησης”. Και αυτό όταν έχει προηγηθεί το άρθρο 3 που ορίζει ότι “επικρατούσα θρησκεία είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού”».

Επίσης, στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας δημοσιεύεται μία επιστολή του καθηγητή Αλέξανδρου Κακαβούλη, στην οποία περιλαμβάνονται και τα εξής: «Η ορθόδοξος χριστιανική παιδεία… στηρίζεται όχι σε μία θρησκεία ή συνονθύλευμα θρησκειών, όπως όλες οι άλλες, αλλά στο μοναδικό γεγονός της Ιστορίας, αυτό της ενανθρωπήσεως του Θεού στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και της αποκαλυμμένης αλήθειας περί Θεού και του μεταφυσικού κόσμου».  Νομίζουμε και τα δύο αυτά αποσπάσματα είναι σαφή και αλληλοσυμπληρούμενα. Δίνουν με λίγα λόγια τον ορθό προσανατολισμό της θρησκευτικής παιδείας. Απλός «ο λόγος της αλήθειας», όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας.

Παναγιωτης Ι. Μπουμης – Ομότιμος καθηγητής Παν/μίου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή