Η Αντιπολεμική Διακήρυξη των Αθηνών

Η Αντιπολεμική Διακήρυξη των Αθηνών

Κύριε διευθυντά

Ενας από τους στόχους της προαγωγής της ψυχικής υγείας είναι και η διαφύλαξη της ειρήνης (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, 2004). Εξάλλου, οι επιπτώσεις των πολέμων στην ψυχική υγεία των πολιτών είναι περίπου αυτονόητες. Παρά ταύτα οι πόλεμοι συνεχίζονται. Απόδειξη το αιματοκύλισμα που συμβαίνει στο Ιράκ, τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Αφρική και τα κύματα προσφύγων που εξακολουθούν να φθάνουν στις ακτές των χωρών-ξενιστών.

Η διεθνής ψυχιατρική κοινότητα έχει πάρει σαφή θέση για τις διαχρονικές και πιθανώς διαγενεακές επιπτώσεις του πολέμου στην ψυχική υγεία των πολιτών. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, η Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής, η Ψυχιατρική Εταιρεία Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων και η Σερβική Ψυχιατρική Εταιρεία εκπόνησαν τη «Διακήρυξη των Αθηνών εναντίον του Πολέμου» (www.psych.gr & www.psychiatricprevention.com), όπου εκφράζεται έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου στους εμπλεκομένους πληθυσμούς αλλά και στους πολίτες των χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Πάνω από 100 διεθνείς οργανισμοί προσυπέγραψαν τη διακήρυξη που στη συνέχεια προωθήθηκε στους αρχηγούς κρατών και άλλους αποδέκτες. Ηδη υπήρξε θερμή ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση (συνηγορία εκ μέρους του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ).

Μπορεί η διακήρυξή μας να εμποδίσει τον πόλεμο; Πολύ αμφίβολο!  Η φωνή μας δεν είναι τόσο δυνατή! Ωστόσο, πολλές φωνές μαζί ίσως μπορούν. Εμείς, ως λειτουργοί ψυχικής υγείας, θεωρούμε υποχρέωσή μας να επισημάνουμε ότι οι πόλεμοι και οι καταστροφικές επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία συμβάλλουν στη δημιουργία μιας γενιάς πολιτών ευεπίφορης στην ψυχική νόσηση και ότι, αν δεν σταματήσουν οι πόλεμοι, τα προσφυγικά κύματα θα συνεχίζονται, με όλες τις επιπτώσεις για τους πρόσφυγες αλλά και για τις φιλοξενούσες χώρες.

Γεωργιος Ν. Χριστοδουλου – Καθηγητής , επίτιμος πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, τ. πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή