Το σύνδρομο του περιθωρίου

Το σύνδρομο του περιθωρίου

Κύριε διευθυντά

Αν έχετε τρομοκρατηθεί, ακούγοντας από τα πιο επίσημα χείλη ότι σκέφτονται σοβαρά το «Μεγάλο Oχι», και σας μπήκε η ιδέα ότι οι άνθρωποι, στους οποίους ο ελληνικός λαός εν τη σοφία του ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας, έχουν πάρει διαζύγιο με τη λογική, μη βιαστείτε να τους κακολογήσετε. Η αλήθεια είναι ότι πάσχουν από το σύνδρομο του περιθωρίου, όπου μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν ως πολιτικό κόμμα και ιδεολογικός χώρος. Το περιθώριο συνεχίζει να είναι ο κόσμος τους, παρόλο που έγιναν κυβέρνηση. Και μας αγαπούν τόσο πολύ, ώστε θέλουν να το μοιραστούν με όλους, αντί να το χαίρονται μόνοι τους.

Το περιθώριο επιδρά πάνω στον άνθρωπο, όπως το περίφημο «σπήλαιο» του Πλάτωνα ή του Sir Francis Bacon. Oσοι ενδημούν εκεί δεν βλέπουν την πραγματικότητα, αλλά μια θολή και παραμορφωμένη εικόνα της.

Στο σύνδρομο του περιθωρίου οφείλεται το γεγονός ότι ο ηγέτης και τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης: α. έλεγαν προεκλογικά πως αυτοί θα παίζουν τον ζουρνά και οι αγορές θα χορεύουν, β. εκλαμβάνουν ως εθνική ταπείνωση τη σύμπλευση με την ομόφωνη θέση των ευρωπαϊκών χωρών και ως εθνική αξιοπρέπεια την πλήρη απομόνωση της Ελλάδας, γ. νοιάζονται όχι για το αν θα βλάψουν την Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ, αλλά για το πόση ζημιά θα προξενήσουν στους δανειστές, δ. απειλούν με εκλογές και δημοψήφισμα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, όταν η αγορά διψάει για μια οικονομική ανάσα, ε. εξυμνούν την επιστροφή στη δραχμή, με το επιχείρημα ότι «Η Ελλάδα ήταν 200 χρόνια με δραχμή και μεγαλούργησε» (Νίκος Ξυδάκης), ζ. απορρίπτουν τους πλέον στοιχειώδεις κανόνες των οικονομικών συναλλαγών, αφού η κυβερνητική επιτροπή της Βουλής αποφάνθηκε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος, ύψους 242 δισ., είναι παράνομο. Οι ηγέτες με θολή και στρεβλή όραση επιλέγουν τη σύγκρουση με τους εταίρους τους –με σύγχρονους όρους «chickengame», δηλαδή «ποιος θα δειλιάσει πρώτος»– αντί για τη συνεργασία και την άμιλλα. Ακόμη κι αν αναγκαστούν να αποδεχθούν τώρα μια συμφωνία, δεν μπορούν με αυτές τις προϋποθέσεις ούτε να διαμορφώσουν ούτε να μεταδώσουν ένα όραμα για την Ελλάδα. Καθώς εκκινούν από τον μίζερο μικρόκοσμο του περιθωρίου όπου αισθάνονται ασφαλείς, είναι βέβαιο ότι θα χάσουν και δυστυχώς ότι θα καταστρέψουν την Ελλάδα, όταν οι άλλες χώρες της Ε.Ε. θα αναπτύσσονται και θα μεγαλουργούν.

Mιχαηλ Πασχαλης

Kαθηγητής Kλασικής Φιλολογίας

Πανεπιστημίου Kρήτης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή