Οι υποσχέσεις προς δικαστές…

Οι υποσχέσεις προς δικαστές…

Κύριε διευθυντά

Αν ζούσε ο μακαρίτης Ψαθάς θα έγραφε «Η Θέμις έχει κέφια» ή «Η Θέμις έχει νεύρα»; Επιτέλους «κάθαρση;» με το κωμικοτραγικό «δράμα» του υπουργού Ν. Παπά στο ΣτΕ. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με υποσχέσεις τύπου αύξηση μισθών των ανωτάτων δικαστικών κατά 300 ευρώ, επιστροφή κρατήσεων (γιατί μόνο των ανωτάτων;) και ενδεχομένως αποδοχή της πρότασης της προέδρου του Α.Π. Βασιλική Θάνου, για παράταση ορίου ηλικίας, ελπίζει να προσεταιριστεί τους δικαστικούς λειτουργούς. Προανήγγειλε μια ευνοϊκή απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου από τη Θεσσαλονίκη: «Δεν πιστεύω πως το ΣτΕ θα ακυρώσει τον νόμο για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών». Τέλος, ένας βουλευτής είπε πως «Η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ υπονομεύει τα θεμέλια της Δημοκρατίας!» .

Οι πιο πολλοί από τους σημερινούς «μαθητευόμενους μάγους» της πολιτικής δεν ζούσαν το 1964, τότε που ο Γεώργιος Παπανδρέου (ο original), με τον αέρα του 52,8%, στην πρώτη συνάντηση με την ηγεσία των δικαστικών λειτουργών τούς έταξε διπλασιασμό των αποδοχών, με την ελπίδα να τους προσεταιριστεί. Το πλήρωσε και αυτός ακριβά στις 21 Απριλίου 1967. Στην πρώτη κυβέρνηση των συνταγματαρχών, στην «οικογενειακή» φωτογραφία με τον τότε βασιλέα Κωνσταντίνο (26 Απριλίου 1967) δίπλα στην τριανδρία Παπαδόπουλου, Πατακού και Μακαρέζου, φιγουράρουν τέσσερα (4) «εκλεκτά» μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου: ο πολύς Κων. Κόλλιας, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ως πρωθυπουργός. Και σε καίρια υπουργεία, ο αρεοπαγίτης Λεωνίδας Ροζάκης, Δικαιοσύνης, ο αρεοπαγίτης Κ. Καλαμποκιάς, Παιδείας, και ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Π. Τσαρούχης, Δημοσίας Τάξεως. Τον Κόλλια τον θυμόμαστε και από τον ρόλο που διαδραματίσε στην περίπτωση δολοφονίας του Λαμπράκη. Ο γέρος της Δημοκρατίας κλείστηκε στο Γεν. Επιτελείο συντροφιά με άλλους πολιτικούς, τέως υπουργούς και πρωθυπουργούς.

Ηθικόν δίδαγμα: φιλία με τους δικαστές δεν «φτουράει». Ευτυχώς για τη Δικαιοσύνη, για τη Δημοκρατία και… για εμάς.

Ιορδανης Β. Παπαδοπουλος – Μαθηματικός, τ. γυμνασιάρχης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή