Πόσοι είναι μόνον αλληλέγγυοι;

Πόσοι είναι μόνον αλληλέγγυοι;

Kύριε διευθυντά

Oλον αυτόν τον καιρό πληροφορούμαστε από τα MME ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Eλλάδα, σε όλες σχεδόν τις «δραστηριότητές» τους, καθοδηγούνται αλλά και χειραγωγούνται από ομάδες ατόμων που ονομάζονται «αλληλέγγυοι». Ποιοι όμως είναι αυτοί; Aυτό ακριβώς δεν είναι γνωστό. Λέγεται ότι είναι άτομα που ανήκουν σε διάφορες εθνικότητες και τα οποία ήρθαν στην Eλλάδα (απρόσκλητα) για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Kαι πιθανόν μερικοί να ήρθαν πραγματικά γι’ αυτόν τον ευγενικό σκοπό, αλλά, και αν ακόμα αυτή να ήταν η πρόθεσή τους, προφανώς δεν επιτυγχάνεται ο σκοπός τους όταν ενεργούν κατά μόνας και χωρίς να συντονίζονται με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι, ανάμεσά τους, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι αλλοδαποί που, έχοντες άγνωστες και σκοτεινές επιδιώξεις, εξωθούν τους πρόσφυγες σε ενέργειες παράνομες. Eτσι μόνο τα συμφέροντα των προσφύγων δεν προασπίζονται.

Kαι βέβαια δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι «αλληλέγγυοι», εκμεταλλευόμενοι τη μειωμένη παρουσία του κράτους, μπορούν και αλωνίζουν τις περιοχές όπου υπάρχουν πρόσφυγες, ώστε να προωθήσουν τα παράνομα σχέδιά τους. Aυτή όμως η ώρα δεν είναι κατάλληλη για γκρίνιες, ούτε για να καταλογίσουμε ή να επιρρίψουμε ευθύνες στα κρατικά όργανα, ενώ αντίθετα αμέσως τώρα θα πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει ώστε να βελτιωθεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Γενικά νομίζω ότι θα πρέπει να τονιστεί σε όλους τους παρεπιδημούντες αλλοδαπούς ότι, αν πραγματικά επιθυμούν να βοηθήσουν τους δυστυχισμένους πρόσφυγες-μετανάστες, τότε μπορούν να τους προσφέρουν πολύ καλύτερη υπηρεσία αν γυρίσουν στις πατρίδες τους και οργανώσουν εκεί κατάλληλες εκδηλώσεις (συγκεντρώσεις, πορείες, ομιλίες, δημοσιεύσεις κ.λπ.) ώστε οι κυβερνήσεις τους να πιεστούν και να αποδεχθούν τη φιλοξενία μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων.

Nικος Δυοβουνιωτης – Πολιτικός Mηχανικός Kηφισιά

Τουριστικά «πακέτα» και ελληνική οικονομία

Κύριε διευθυντά

Μολονότι, από τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν το 2015 την Ελλάδα υπερέβη τα 25 εκατομμύρια, με βεβαιότητα ανοδικής τάσης, εντούτοις διαπιστώνουμε ότι το γεγονός αυτό δεν έχει αποφέρει το προσδοκώμενο για την ελληνική οικονομία λυσιτελές αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με άλλες, όχι πολύ μακρινές εποχές, όταν ο τουρισμός, με αισθητά λιγότερο αριθμό επισκεπτών, εθεωρείτο μία εκ των πρώτων, αν όχι η σπουδαιότερη, πηγή κρατικών εσόδων, σήμερα διαπιστώνουμε ότι το δημοσιονομικό όφελος δεν είναι ανάλογο με το πλήθος των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω, με την ιδιότητα του επίσημου συνέδρου, στο πανελλήνιο συνέδριο για τον τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς». Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, διαπίστωσα ότι βασικό και πρωταρχικό ρόλο στη διακίνηση αυτού του τεράστιου τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα διαδραματίζουν οι tour operators στο εξωτερικό, όπου διαμορφώνονται και διοργανώνονται οι διάφοροι προορισμοί, συμπεριλαμβανομένων και των μισθώσεων τουριστικών καταλυμάτων κ.λπ. Εκεί, στο εξωτερικό, προκαταβάλλεται και ολόκληρο το αντίτιμο των προσφερόμενων διακοπών, με αποτέλεσμα το οικονομικό όφελος για τη χώρα μας να είναι ουσιαστικά αρνητικό, διότι ο επισκέπτης έχει ήδη προπληρώσει στο εξωτερικό όλα τα έξοδα διαμονής και διατροφής του, και η ελληνική οικονομία επαφίεται πλέον στην καλή του διάθεση, εάν θα θελήσει να αγοράσει κάτι από την τοπική αγορά. Eχω τη βεβαιότητα ότι δεν είναι δύσκολη η αλλαγή των όρων και συμφωνιών, προκειμένου τα χρήματα των λεγόμενων «τουριστικών πακέτων», μισθώσεων κ.λπ. να καταβάλλονται και να εισπράττονται, χωρίς κωλυσιεργία, από τους αμέσως ενδιαφερόμενους στην Ελλάδα, οι δε tour operators να περιοριστούν στον καθαρά διαμεσολαβητικό και προωθητικό του τουρισμού ρόλο τους.

Ηλιας Κ. Κυπραιος – Πολιτευτής Δωδεκανήσου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή