Ιδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Ιδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Κύριε διευθυντά

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το δημοσίευμά σας στην εφημερίδα «Kαθημερινή» της Κυριακής 12 Ιουνίου τρ.ε. στο οποίο αναφέρετε ότι αν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ήδη είχε συμφωνήσει το 2000 με τον μετέπειτα πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, που αναφέρεται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν υπαναχωρούσε λόγω πίεσης από το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ, τότε σήμερα θα είχαμε 2 – 3 καλά ιδιωτικά αγγλόφωνα πανεπιστήμια, όπως έχουν η Κύπρος και η Τουρκία.

Πράγματι έτσι είναι. Το καλό ιδιωτικό πανεπιστήμιο μόνο θετικά μπορεί να συνεισφέρει στο ρημαγμένο κράτος μας και στην καταρρέουσα οικονομία. Αναφέρω μερικά σημαντικά επιχειρήματα που νομίζω ότι κάθε σώφρων άνθρωπος θα πρέπει να τα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη και να συναινέσει στην αλλαγή του άρθρου 16 που σήμερα προτείνεται από τα περισσότερα κόμματα της συστημικής αντιπολίτευσης.

1. 25.000 – 30.000 φοιτητές σπουδάζουν σήμερα εκτός Ελλάδος και οι περισσότεροι σε πανεπιστήμια μετρίου βεληνεκούς. Oλοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους εδώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά των οικογενειών τους και την ελληνική οικονομία. Τεράστιο οικονομικό έσοδο για το ελληνικό Δημόσιο.

2. Eνα πλήθος καταξιωμένων επιστημόνων που διδάσκει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως επίσης και χιλιάδες άνεργοι πτυχιούχοι θα μπορούσαν να βρουν εργασία, είτε ως μέλη ΔΕΠ είτε ως διοικητικοί και όχι μόνον υπάλληλοι των νέων ιδιωτικών πανεπιστημίων.

3. Η ευγενής άμιλλα μεταξύ των ιδιωτικών και των δημοσίων πανεπιστημίων υποχρεωτικά θα αναβαθμίσει την ποιότητα και το επίπεδο σπουδών, με αποτέλεσμα αρκετοί αλλοδαποί φοιτητές από τις γύρω χώρες, όπως επίσης από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, να θελήσουν να έλθουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εδώ ή να κάνουν ένα αντίστοιχο μεταπτυχιακό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία αλλά και το διεθνές κύρος της χώρας.

4. Διάβασα πρόσφατα στο αξιόλογο βιβλίο του πρώην υπουργού κ. Στυλιανίδη με τίτλο «Θράκη: Το επόμενο βήμα…» ότι στις σκέψεις της τουρκικής θρακικής ελίτ είναι και η δημιουργία θρακικού πανεπιστημίου με έδρα την Αδριανούπολη. Σε περίπτωση που αυτή η σκέψη υλοποιηθεί, θα είναι, κατά τη γνώμη μου, και η τελική μαχαιριά στο δημόσιο πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα στον χώρο της Μακεδονίας – Θράκης. Δεν χρειάζεται να αναλύσω το γιατί. Μπορεί ο καθένας να σκεφτεί τις συνέπειες από τη μετακίνηση πληθυσμών που θα προκύψει από την ελληνική Θράκη προς την τουρκική. Ποιοι θέλουν να κρατούν το δημόσιο πανεπιστήμιο στο σημερινό του επίπεδο; Ποιοι έχουν συμφέρον από την μη ίδρυση 2 – 3 καλών ιδιωτικών αγγλόφωνων πανεπιστημίων που θα λειτουργούν πάντοτε υπό την υψηλή εποπτεία του υπουργείου Παιδείας; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δείχνει ακριβώς αυτούς που ανάγκασαν τον Γιώργο Παπανδρέου να υποχωρήσει το 2000 από αυτά που ο ίδιος είχε εισηγηθεί και είχε συμφωνήσει αναφορικά με την αλλαγή του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.  Συμπερασματικά, η ίδρυση 2-3 καλών πανεπιστημίων ή παραρτημάτων πανεπιστημίων στη χώρα μας από πολύ σοβαρούς θεσμούς, που να λειτουργούν πάντοτε υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, μόνον θετικά μπορεί να προσφέρει στον Eλληνα πολίτη, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, όπως επίσης και στην καθημαγμένη ελληνική οικονομία.  

Είμαι βέβαιος ότι ακόμα και εκείνοι που για λόγους κομματικής ταύτισης ή ιδιοτέλειας αρνούνται τα οφέλη από την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων τελικά θα υποκύψουν και θα αποδεχθούν ότι η άποψή τους ήταν μία επιπλέον… αυταπάτη. Η ευκαιρία είναι μπροστά μας. Αυτήν τη φορά τίποτε δεν πρέπει να σταματήσει τη μεγάλη αλλαγή. Oλοι πρέπει να βοηθήσουμε, ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων, προς αυτή την κατεύθυνση. Το έχει ανάγκη η χώρα.

Δρ Γερασιμος Ε. Κρασσας MD, PhD, FRCP (London) – Ενδοκρινολόγος, άμισθος καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, εκλεγμένος αντιπρόσωπος των Ελλήνων Ενδοκρινολόγων στην Ευρωπαϊκή Ιατρική Eνωση (UEMS)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή