Δημοτικά έργα και ΕΣΠΑ

Κύριε διευθυντά

Νομίζω ότι τα δημοτικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, θα πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων και να καλυτερεύουν τις συνθήκες της ζωής τους και όχι να τις χειροτερεύουν μέχρις εξουθενώσεως. Γι’ αυτό άλλωστε, προκειμένου να εγκριθεί ένα έργο, υπάρχει η απαραίτητη προϋπόθεση της διαβούλευσης με τους κατοίκους, τη ζωή των οποίων θα επηρεάσει.   Και βέβαια, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι πάσης φύσεως πολεοδομικοί, ρυμοτομικοί κανόνες και η αρχαιολογική νομοθεσία, της οποίας θεματοφύλακας υποτίθεται ότι είναι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.   Δυστυχώς, στην πόλη μας, τίποτα τέτοιο δεν συνέβη στο εν εξελίξει έργο «ανάπλασης» της περιοχής πίσω από τις Καμάρες -κατασκευή επί Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς-, στην παραδοσιακή χερσόνησο της Παναγίας που είναι το σήμα κατατεθέν της Καβάλας. Σημειωτέον ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται οικισμός προϋφιστάμενος του 1923 και απαγορεύεται οποιαδήποτε αλλαγή της ρυμοτομίας της, της αρχιτεκτονικής των κατοικιών της και του είδους των οδοστρωμάτων (κυβόλιθοι).  Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, των οποίων η ζωή κυριολεκτικά στραγγαλίζεται, η δήμαρχος επιμένει στην εκτέλεση του έργου όπως έχει εγκριθεί, προκειμένου «να απορροφηθούν τα λεφτά του ΕΣΠΑ»! Παρόλο που δημοσίως έχει παραδεχθεί τόσο η ίδια όσο και ο προηγούμενος δήμαρχος, επί των ημερών του οποίου δημοπρατήθηκε το έργο, ότι η μελέτη είχε σημαντικότατα λάθη, καταστρατηγεί κανόνες της καθημερινής ζωής των κατοίκων και, βέβαια, βασικούς κανόνες της αρχαιολογικής νομοθεσίας τους οποίους το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν πρόσεξε(!). Εχουμε αλλαγή της ρυμοτομίας, των διαστάσεων και της επίστρωσης του δρόμου. Φανταστείτε ότι οι παραδοσιακοί κυβόλιθοι θα αντικατασταθούν με μαρμάρινες πλάκες! Εχουν σηκωθεί πολλά και θηριώδη τοιχία από μπετόν τα οποία προσβάλλουν την αισθητική της περιοχής, θυμίζοντας μάλλον οχυρωματικά έργα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πέραν του ότι μια κατασκευή η οποία καταργεί, παρανόμως, θεσμοθετημένη πάροδο έγινε για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένου ιδιώτη.  Εχω αποστείλει στο ΚΑΣ αναλυτική αναφορά με πολλές φωτογραφίες από την προηγούμενη και τη σημερινή κατάσταση, με την παράκληση για άμεση επέμβαση, ώστε να διορθώσει έγκαιρα τα δικά του λάθη στην έγκριση της μελέτης και να προληφθεί, όσο είναι δυνατόν, η εν εξελίξει εγκληματική «ανάπλαση».

Μέχρι τώρα δεν είδαμε καμιά ενέργεια. Ζητείται πλέον η παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού, διότι όταν τελειώσει το έργο θα χρειαστούν μεγάλα κονδύλια για την επαναφορά του εν εξελίξει εκτρώματος. Τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να καταλογισθούν προσωπικά σε όσους συνήργησαν σε αυτό το έγκλημα προκειμένου να «απορροφήσουν» το ΕΣΠΑ.

Χρυσοστομος Κοσμιδης – Διπλ. μηχανολόγος- ηλεκτρολόγος ΕΜΠ, Καβάλα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή