Ο Μαρξ θαύμαζε τους αρχαίους μας

Ο Μαρξ θαύμαζε τους αρχαίους μας

Κύριε διευθυντά

Στα χρόνια της Κατοχής, μαθητής γυμνασίου, βρέθηκα σε ΕΑΜοκρατούμενη περιοχή, όπου λειτουργούσε «κέντρο διεκπεραίωσης εντύπου υλικού».

Μια μέρα ανακάλυψα ένα φυλλάδιο αφιερωμένο στην αρχαία Ελλάδα. Aρχιζε με τη φράση: «Η αρχαία Ελλάδα ήταν μια χώρα δουλοχτητική». Δεν υπήρχε τίποτα για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, που έλαμψε και φώτισε την οικουμένη.

Προφανώς, οι συντάκτες του φυλλαδίου αγνοούσαν τι πίστευε για τον αρχαίο πολιτισμό ο εμπνευστής της κομμουνιστικής ιδεολογίας Καρλ Μαρξ. Οι μαρξιστές αγνοούν ή ηθελημένα αποφεύγουν να αναφερθούν στον μεγάλο θαυμασμό που εξέφραζε ο Μαρξ για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αγνοούν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διατριβή του πάνω στην αρχαία φιλοσοφία, με την οποία αναγορεύτηκε «διδάκτωρ της φιλοσοφίας» στο Πανεπιστήμιο της Ιένας το 1841. Αναφέρονται μόνο σε ορισμένα βιβλία όπως το Κεφάλαιο, το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, η Υπεραξία, κ.ά. Ο τίτλος της διατριβής είναι «Διαφορά μεταξύ της δημοκρίτειας και της επικούρειας φυσικής φιλοσοφίας». Η εκτίμησή του προς το αρχαίο ελληνικό πνεύμα εκφράζεται με την εξής καταληκτήρια φράση: «Οι Eλληνες θα μείνουν αιώνια οι δάσκαλοί μας, χάριν αυτής της μεγαλειώδους αντικειμενικής αφέλειας που αφήνει κάθε πράγμα να λάμψει δίχως ντύματα».

Αντίθετα προς τον Μαρξ, υπάρχει μία αποστροφή του ΚΚΕ για την αρχαία Ελλάδα, η οποία βασίζεται στη διεθνιστική – λενινιστική αντίληψη της κομμουνιστικής ιδεολογίας, την οποία φαίνεται ότι έχουν κληρονομήσει πιστά οι σημερινοί ιδεολογικοί του απόγονοι. Και την εκφράζουν με αρνητική, σχεδόν εχθρική συμπεριφορά εναντίον της διδασκαλίας των Αρχαίων στα σχολεία.

Στην παρούσα φάση, εμπροσθοφυλακή στον αγώνα κατά της διδασκαλίας των Αρχαίων, εμφανίζονται 56 πανεπιστημιακοί. Είναι νεκρή γλώσσα τα Αρχαία, λένε. Η Νέα Ελληνική είναι άλλη γλώσσα. Πώς μπορεί να θεωρηθεί νεκρή γλώσσα η Αρχαία όταν, μιλώντας τη Νέα, βρίσκουμε την Αρχαία συνεχώς μπροστά μας; Ας περιοριστούμε σε ένα παράδειγμα: Κανένας δεν αναφέρει τη λέξη ύδωρ, αλλά το νερό. Oλοι όμως μιλάμε σε καθημερινή βάση για υδραυλικούς, υδραγωγεία, υδροπλάνα, και πλήθος άλλων λέξεων με πρώτο συνθετικό το ύδωρ. Αν κάποιος δεν έχει διδαχθεί Αρχαία, δεν θα γνωρίζει π.χ. ότι η υδατόπτωση προέρχεται από το ύδωρ και το ρήμα πίπτω. Απλώς θα παπαγαλίζει τη λέξη χωρίς να γνωρίζει ότι η λέξη αυτή σημαίνει ό,τι σημαίνει και ταυτόχρονα εξηγεί τον λόγο. Πρόκειται για λέξη «νοηματική», όπως τόσες άλλες ελληνικές λέξεις.

Οι δικοί μας γλωσσοδιώκτες προτιμούν να κατεβάσουν τη γλώσσα μας χαμηλά και να προσφέρουν στον λαό ένα απογυμνωμένο γλωσσικό όργανο, ώστε να φθάσει ευκολότερα η παιδεία στη μάζα, αντί να φροντίσουν να ανέβει το επίπεδο της μάζας. Θα μπορούσα να αναφέρω πώς απαντούν πολλοί πνευματικοί γίγαντες στους ιδεοληπτικούς γλωσσοδιώκτες. Περιορίζομαι σε αυτό που είπε ο καθηγητής και εξέχων δημοτικιστής Ι. Κακριδής, το 1984, οκτώ χρόνια μετά την κατάργηση των Αρχαίων στο Γυμνάσιο: «Η γλώσσα μας αργοπεθαίνει, της λείπει το οξυγόνο, δηλαδή τα Αρχαία. Μόνο όποιος έχει διδαχθεί τα Αρχαία μπορεί να γράφει και να μιλά σωστά τη νεοελληνική δημοτική».

Aγγελος Ζαχαροπουλος

Επίτιμος Διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή