Παύλιανη, ένα στολίδι

Kύριε διευθυντά

Μια καλοκαιρινή εκδρομή μάς έφερε στο ορεινό χωριό της Παύλιανης, στο βουνό της Οίτης στη Φθιώτιδα.

Eνας μαγευτικός προορισμός μέσα στα έλατα και στην καταπράσινη φύση, δίπλα στα νερά των πηγών του Ασωπού ποταμού. Πολύ ωραίο το ρεπορτάζ στην «Καθημερινή» στις 20 Αυγούστου: «Eνας πολύχρωμος οικισμός βγαλμένος από πίνακα ζωγραφικής».

Μόνο δύο ώρες από την Αθήνα, χάνει όποιος δεν επισκεφθεί αυτό το διαμάντι της φύσης. Αλλά και των κατοίκων της, των ανθρώπων του τοπικού συλλόγου.

Διότι φερέλπιδες, εργατικοί και εμπνευσμένοι έχουν κάνει απίστευτη δουλειά με μεράκι, ευρηματικότητα και πολύ χιούμορ που εντυπωσιάζουν.

Πρωτομπαίνοντας στο «Παρκάκι», όπως ονόμασε ο σύλλογος τη διαδρομή δίπλα στο ποτάμι, φθάνεις στην εντυπωσιακή γέφυρα με τα άσπρα και μαύρα ξύλα, ίδια με πλήκτρα πιάνου και με την εύστοχη ταμπέλα: «Η μουσική γεφυρώνει».

Και μόλις πατήσεις το πόδι σου στη γέφυρα, μια θεία μουσική πλημμυρίζει τον χώρο και το είναι σου. Eξυπνες ταμπέλες οδηγιών ενημερώνουν τον επισκέπτη τι θα δει και τι να προσέξει. Μια απίστευτη ποικιλία αθλοπαιδιών σε… κάνει έφηβο, με συρματόσχοινο-τροχαλία να περνάς πάνω από το ποτάμι, αιώρα να κουνηθείς πάνω από το νερό ή να κάνεις «θεραπευτικό ποδόλουτρο» στα καταγάργαρα κρύα νερά του ποταμού. Ακόμη και υπαίθριο τζακούζι, δεντρόσπιτα, τραμπολίνο, μονοπάτια πεζοπορίας και λιμνούλα για βουτιές, με τη χιουμοριστική προειδοποίηση «Συχνότητα ανακοπών 1/5»! Και στην Aνω Παύλιανη, δίπλα, η αποθέωση της έξυπνης ζωγραφικής που ακόμη και σε κάδους απορριμμάτων οι εικόνες σού προκαλούν γέλιο και θαυμασμό.

Στο δε αγροτικό ιατρείο δυο πουλιά μεταφέρουν τον τραυματισμένο γαϊδαράκο στο ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υπομονής)! Η σύγκριση με τα καθ’ ημάς στην Αθήνα και αλλού είναι για λύπηση… Η Ελλάδα μας διαθέτει απίστευτη ποικιλία περιοχών εξόχου κάλλους. Μια τέτοια είναι η Παύλιανη.

Ευχαριστούμε τον σύλλογο των κατοίκων που μαζί με την απλοχεριά της φύσης μάς χάρισαν αξέχαστες ώρες.

Δημητρης Γεωργαντας – Xειρουργός, Μαρούσι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή