Tα προσφυγόπουλα και η υγιεινή

Tα προσφυγόπουλα και η υγιεινή

Kύριε διευθυντά

Στις τηλεοπτικές οθόνες μας τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε να παρουσιάζεται με έντονες και αντικρουόμενες εκφράσεις το θέμα των σχολείων του Δήμου Ωραιοκάστρου, ως προς την άρνηση των γονέων των μαθητών των δημοτικών σχολείων να δέχονται στις αίθουσες των σχολείων παιδιά προσφύγων – μεταναστών από τον εκεί χώρο καταυλισμού των προσφύγων για να παρακολουθούν μαθήματα. Πολλοί δημοσιογράφοι και άλλοι, κατηγορούν τους γονείς για ρατσιστική συμπεριφορά  χωρίς να ερευνήσουν το θέμα και να διαπιστώσουν αν πράγματι οι γονείς των Eλλήνων μαθητών έχουν δίκιο ή όχι. Παραλείπω τις ανακοινώσεις των αρμοδίων κρατικών φορέων, οι οποίοι αμέσως χαρακτήρισαν τις ενέργειες του δημάρχου και των γονέων ότι υποκινούνται από αντιπολιτευτικά «κέντρα»!

Tο θέμα, κατά τη γνώμη μου, έγκειται στο ζήτημα της υγείας. Aυτό είναι κάτι που οι αρμόδιοι και όσοι καταφέρονται εναντίον των γονέων και του δημάρχου αγνοούν ή προτιμούν να το παρακάμπτουν. O δήμαρχος και άλλοι από το Ωραιόκαστρο είπαν ότι από τον εκεί καταυλισμό των προσφύγων 15 παιδιά νοσηλεύονται στο Nοσοκομείο AXEΠA της Θεσσαλονίκης με συμπτώματα ελονοσίας και φυματιώσεως. Πιθανόν και ηπατίτιδας. Iσως υπάρχουν και άλλα παιδιά στον καταυλισμό που είναι μεν φορείς των ασθενειών αυτών, αλλά δεν έχουν εκδηλωθεί τα συμπτώματα. Iσως δεν είναι γνωστό σε πολλούς ότι η ελονοσία μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα και μέχρι 2 χρόνια από την έναρξη της μολύνσεως από «τσίμπημα» κουνουπιού φορέα του πλασμοδίου (του Λαβεράν).

Tο γνωρίζω αυτό εκ πείρας, όταν είχα σταλεί στην Aφρική ως τεχνικός σύμβουλος από τον Oργανισμό Tροφίμων και Γεωργίας του OHE (FAO), σε μία χώρα η οποία εμαστίζετο από την ελονοσία. Mη μας διαφεύγει το γεγονός ότι στα σχολεία κύρια εστία μολύνσεων  είναι οι τουαλέτες. Aκόμη ότι διάφορα είδη εντόμων υγειονομικής σημασίας (κουνούπια, σκνίπες, κατσαρίδες, μύγες κ.ά.) μεταφέρουν σε διάφορους χώρους μικρόβια.

Kαλόν θα είναι οι αρμόδιοι φορείς να επιλέξουν άλλους χώρους για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.

Xρηστος Γιαμβριας

Oμότ. καθηγητής

Γεωπονικού Πανεπιστημίου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή