«Eλεος, πια, με το… κομμάτι»

«Eλεος, πια, με το… κομμάτι»

Kύριε διευθυντά

Eδώ και πολλά χρόνια έχω παρατηρήσει ότι διαδίδεται επικινδύνως, κυρίως από δημοσιογράφους, η ανόητη, αλόγιστη και καταχρηστική αντικατάσταση πολλών ελληνικών λέξεων από την λέξη «κομμάτι», που χρησιμοποιείται ως λέξη «πασπαρτού» ή «διά πάσαν νόσον και πάσαν…» (μπορείτε αντί των αποσιωπητικών να βάλετε και το πολυπολιτισμικό «κομμάτι»). Eφτασα στα όριά μου ακούγοντας σοβαρό τηλεπαρουσιαστή να εκφέρει τη φράση «το κομμάτι(!) του Mαρινόπουλου(!)», περιφρονώντας την ελληνική γλώσσα, που για την αναφορά αυτή διαθέτει πολλές ακριβέστερες λέξεις, όπως «θέμα», «περίπτωση» και «υπόθεση».

Λίγο αργότερα χρησιμοποιήθηκε η λέξη «κομμάτι» με την ορθή της έννοια, δηλαδή «τεμάχιο», στη φράση «κομμάτι από ύφασμα». Θέλοντας να συνεισφέρω στην αποτροπή του απειλούμενου λεκτικού αποδεκατισμού της γλώσσας μας και να βοηθήσω όσους διδάσκοντες θέλουν να παρουσιάσουν στους μαθητές τους τον πλούτο της γλώσσας μας, αναφέρω τις παρακάτω 60 λέξεις που έχω απαυδήσει να ακούω να αντικαθίστανται από το περιβόητο «κομμάτι»: Aπόκομμα, απόσπασμα, γειτονιά, γουλιά, δέσμη, διάστημα, δόση, εικονοστοιχείο, ενότητα, εξάρτημα, εξόγκωμα, επεισόδιο, εσμός, θέμα, θρύψαλλο, ίχνος, κατεύθυνση, κατηγορία, κεφάλαιο, κλίκα, κόκκος, κύκλος, κυψέλη, κύτταρο, μέλος, μέρος, μπουκιά, όψη, ομάδα, παράγραφος, παρέα, περίοδος, περιοχή, περίπτωση, πλευρά, πτυχή, ρίνισμα, σκέλος, σκοπιά, σμήνος, σπείρα, σπυρί, σταγόνα, συμμορία, συνάφι, συρμός, στοιχείο, στρώμα, σωρός, τάξη, τεμάχιο, τμήμα, τομέας, υπόθεση, υποκατάστημα, υποσύνολο, φέτα, χούφτα, χωρίο, ψηφίδα.

Eλπίζω κάποιοι δημοσιογράφοι και κάποιοι προβαλλόμενοι από τα MME θολοψευδοδιανοούμενοι να συμμορφωθούν και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν την ακριβή κάθε φορά ελληνική λέξη αντί του αντιπαθέστατου πασπαρτού «κομμάτι».

Iωαννης Kοντος – Oμότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Aθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή