ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

«Και οι δικές μας οι καρδιές»

Κύριε διευθυντά
Προσφάτως ο Τούρκος πρόεδρος κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στους και «εκτός συνόρων» καρδιακούς κτύπους των Τούρκων με εμβέλεια από τη Μοσούλη μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Θα περιμέναμε να βγει κάποιος «επίσημος» για να του υπενθυμίσει ευγενώς δύο ιστορικές αλήθειες:

1) Αν κτυπά του Τούρκου η καρδιά μόνο για τα 400 χρόνια κατοχής, του Ελληνα κτυπά για την επί 3.500(!) χρόνια ριζωμένη Εστία του σε όλη σχεδόν τη σημερινή τουρκική επικράτεια που είναι δομημένη σε θεμέλια και οστά ελληνικά.

2) Αν κτυπά του Τούρκου η καρδιά για τη Θεσσαλονίκη, του Ελληνα κτυπά για την Κωνσταντινούπολη (Ιστανμπούλ = εις την Πόλη), το «ιερόν παλλάδιον» του Γένους, τη Βασιλεύουσα και αιώνια πρωτεύουσα της Ρωμιοσύνης.

Ας σημειωθεί επίσης ότι διακαής πόθος των αγωνιστών του ’21, πέραν της Απελευθέρωσης φυσικά, ήταν να μπουν στην Αγιά Σοφιά. Ουδείς περίμενε, ούτε καν φανταζόταν, πως το νεοϊδρυθέν τότε κρατίδιο θα αποκτούσε πρωτεύουσα το τότε λασποχώρι της Αθήνας. Ολων τα βλέμματα, το καρδιοχτύπι και η κρυφή ελπίδα ήταν στραμμένα προς την Ανατολή, προς την Πόλη και την Αγιά Σοφιά, με προεξάρχοντα τον έφιππο ανδριάντα του Κολοκοτρώνη στην οδό Σταδίου μπροστά στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής (σημερινό Εθνικό Ιστορικό Μουσείο).

Αλλά «άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει» (τουτέστιν «αι Προστάτιδες Δυνάμεις»…). Κι έτσι το όνειρο έμεινε ανολοκλήρωτο (…όνειρο ήτανε, το λησμονήσαμε…, όπως τραγούδησε η λαϊκή μούσα). Ο ελληνικός λαός είναι ο μόνος δυστυχώς που δεν κατάφερε να λυτρώσει την κοιτίδα του πολιτισμού του. (Λέμε «να λυτρώσει», διότι η Πόλη, ως γνωστόν, αλώθηκε, δεν παραδόθηκε.)  Αυτό λέγεται εθνικός πόνος, κ. Ερντογάν, αλλά δεν τον καταλαβαίνετε, γιατί δεν τον βιώσατε. Γι’ αυτό μην προκαλείτε. Μια αιδήμων σιωπή θα ταίριαζε καλύτερα.

Κατερινα Παπαθωμα Μαστοροπουλου

Οι ροές προσφύγων-μεταναστών και η Ε.Ε.

Κύριε διευθυντά
Παρακολουθώντας τα γεγονότα των τελευταίων ετών στην ευρύτερη περιοχή μας και ανακαλώντας στη μνήμη τα σοβαρότερα των συναφών εξελίξεων δεν μπορεί, όποιος ενδιαφέρεται, να μην αναρωτηθεί: 1. Πώς και με την αρωγή ποίων ως και γιατί σχηματίσθηκε το μικρό, ανιστόρητο και ανομοιογενές κρατίδιο των Σκοπίων. 2. Πώς και με την αρωγή ποίων ως και γιατί ιδρύθηκε στο Κόσοβο στην καρδιά της χριστιανικής Ευρώπης ένα μουσουλμανικό κρατίδιο εκεί που σφύζει η ιστορία του σερβικού λαού. 3. Πώς, από ποιους και γιατί υποκινήθηκε η εξέγερση στη Συρία και ο πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής; 4. Πώς, από ποιους και γιατί προξενήθηκε η εξέγερση στη Λιβύη και ανατροπή του Καντάφι; Βραχεία είναι η μνήμη μας ή επίτηδες ξεχνάμε;

Υποστηρίζεται ότι εκτός του ανταγωνισμού γεωστρατηγικών συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, παράλληλος σκοπός είναι η δημιουργία ανομοιογενών πληθυσμών στην Ευρώπη για την αποσταθεροποίηση της Ε.Ε. Με την καταστροφή των αναχωμάτων του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ και του Ασαντ στη Συρία αλλά και του αναλόγου του Καντάφι στη Λιβύη, άνοιξαν οι πύλες για τη μεταναστευτική ροή πληθυσμών προς την Ευρώπη τόσο εξ Ανατολών όσο και από την υποσαχάρια ζώνη της Αφρικής. Τα επόμενα 10 χρόνια αναμένεται η ανεξέλεγκτη εισροή τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων μεταναστών.

Και όλα αυτά με το πρόσχημα της «ελευθερίας των λαών» ή «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Οποιος αμφέβαλλε, έχει σήμερα τις αποδείξεις χειροπιαστές.

Η Ευρώπη κινδυνεύει να καταρρεύσει υπό το βάρος ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών από την Ασία και την Αφρική.

Στελιος Ιδομ. Κογχυλακης – Διπλ. μηχανικός – Αθήνα