Τα παλιά τα μαγαζάκια

Κύριε διευθυντά

Ο συνεργάτης σας κ. Ν. Βατόπουλος περιέρχεται σε συνοικίες της Αθήνας αναζητώντας μνημεία του παλιού αθηναϊκού πολιτισμού (οικοδομικού με στοιχεία της διαβίωσης). Θα τον παρακαλούσα να επεκτείνει την έρευνά του και σε άλλες συνοικίες με διαφορετικό όμως αντικείμενο έρευνας.

Προ ημερών βρέθηκα συμπτωματικά στην οδό Βορβέου, κοντά στο Μοναστηράκι. Η εικόνα που συνάντησα ήταν όχι μόνον νοσταλγική αλλά και συγκινητική για τις άγριες μέρες του γιγαντισμού που έφερε η παγκοσμιοποίηση. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν οικογενειακές «επιχειρήσεις» σε μικρά καταστήματα, με τον καταστηματάρχη ως πωλητή, με προϊόντα (κυρίως ένδυσης) από ελληνικά χέρια με τη δική μας παλιά «μαστοριά», σε τιμές απίστευτα προσιτές. Ευχαριστήθηκα γιατί τα μαγαζάκια είχαν πελατεία αλλά προπάντων είχαν ανθρώπινη ζεστασιά. Ξαναθυμήθηκα ένα αμερικανικό κίνημα της δεκαετίας του ’50, με σύνθημα «The small is beautiful», κίνημα καταδικασμένο μεν από τη γένεσή του αλλά που εξέφρασε μία ψυχολογική ανάγκη που ολοένα χάνεται…

Διονυσης Κ. Μαγκλιβερας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή