«Κούφια η ώρα» και «θερινά σινεμά»

«Κούφια η ώρα» και «θερινά σινεμά»

Κύριε δευθυντά

Ο θάνατος του Λουκιανού Κηλαηδόνη συγκίνησε τους πάντες. Ωστόσο, η πολιτική αρθρογραφία που «αξιοποίησε» το λυπηρό γεγονός υπέπεσε η ίδια σε κάποια λυπηρά σφάλματα (ίσως ακριβώς επειδή είναι «πολιτική»). Σε αυτά ανήκει και ένα σχόλιο του Φαληρέως (το φύλλο της 9.2.2017), στρεφόμενο κατά της συλλυπητήριας ανακοίνωσης Τσίπρα με αφορμή τον θάνατο του τραγουδοποιού. Σύμφωνα με τον Φαληρέα, ο εκλιπών τραγουδοποιός θεωρούσε –τάχα– «κατάρα» του το τραγούδι «Θερινά Σινεμά» και η αναφορά του πρωθυπουργού σε αυτό ακριβώς το τραγούδι που ο «Λούκι» –τάχα– «δεν άντεχε», υπήρξε «ατυχής σύμπτωση» και απόδειξη για την «πρωτοφανούς βαθμού έλλειψη λεπτότητας και κοινωνικής παιδείας» και την «κοινωνική αγαρμποσύνη» του Αλέξη Τσίπρα.  Νομίζω ότι ο Φαληρεύς εν προκειμένω παρερμήνευσε τη στάση του Κηλαηδόνη απέναντι στο τραγούδι του και υπήρξε «άγαρμπος» στην ερμηνεία της παλαιότερης δήλωσης του τραγουδοποιού στη συνέντευξη που εκείνος είχε δώσει στον Κων/νο Ζούλα, στην «Καθημερινή». Αν κανείς ανατρέξει στη συνέντευξη, θα δει ότι –και σε αυτή– το «Θερινά Σινεμά» υπάγεται ευθέως από τον Κηλαηδόνη στην ενότητα με τίτλο «Το δικό μου τραγούδι», δηλ. στην ενότητα όπου ο τραγουδοποιός αναφερόταν στα αγαπημένα του τραγούδια από κάθε δίσκο.

Αλλά γιατί να περιοριστεί κανείς σε μια συνέντευξη του εκλιπόντος στην «Καθημερινή» για να τον καταλάβει –χάνοντας έτσι την ευκαιρία να εμβαθύνει στο ίδιο το έργο του; Για παράδειγμα, στη γραμμένη από τον ίδιο τον Κηλαηδόνη, «Κούφια η Ωρα» (τραγούδι του από άλλον δίσκο, όπου ο εκλιπών περιγράφει αναλυτικώς πώς θα ήθελε να εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο), η επιθυμία που εκφράζει για τη μουσική συνοδεία της εξόδου του είναι «κάποια μπάντα στο πουθενά / να παίζει τα θερινά σινεμά». Ισως θα ήταν χρήσιμο ο Φαληρεύς να ακούσει και το τραγούδι του «Λούκι» με τίτλο «Οι εντιμότατοι φίλοι μου». Σε αυτό, η κοπελίτσα που φέρνει τον λογαριασμό στην παρέα που τα πίνει στο μπαρ, αποκαλείται –χαϊδευτικά από τον τραγουδοποιό– «καταραμένη», στον στίχο «Just say the number, βρε καταραμένη!». Ετσι, η χρήση της λέξης «κατάρα» από τον αρθρογράφο για τα «Θερινά Σινεμά» είναι όχι μόνον ατυχής, έστω και εντός εισαγωγικών, αλλά και ειρωνική.  Συμπέρασμα: Ενα συλλυπητήριο μήνυμα που αφορά τον Κηλαηδόνη και αναφέρεται στα «Θερινά Σινεμά» δεν μπορεί να είναι ποτέ άγαρμπο ή χοντροκομμένο – όπως εξέλαβε ο Φαληρεύς. Και μάλιστα, ανεξαρτήτως του αν, γενικώς, ο πομπός του μηνύματος συνηθίζει ή όχι τις χοντροκοπιές.

ΥΓ. Τα παραπάνω ας θεωρηθούν αποχαιρετισμός στον Λουκιανό Κηλαηδόνη και συλλυπητήρια στην οικογένειά του, από έναν –ακόμη– ακροατή του μοναδικού τραγουδοποιού.

Κ. Τεισιας – Αθήνα

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή