Οι ευθύνες πρώην πρωθυπουργών

Οι ευθύνες πρώην πρωθυπουργών

Κύριε διευθυντά

Με την επιστολή μου θέλω να επισημάνω ορισμένα φαινόμενα της πολιτικής ζωής.

Πολλοί πρώην πρωθυπουργοί είτε δεν ομιλούν καθόλου διότι γνωρίζουν ότι απέτυχαν, όπως ο κ. Καραμανλής, είτε ομιλούν προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, όπως ο κ. Παπανδρέου, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι τα έκαναν όλα καλά και αρθρογραφούν, γράφουν αυτοβιογραφίες και κριτικάρουν τους πρώην.

Κλασικό παράδειγμα ο κ. Σημίτης. Κριτικάρει τον Γιώργο για το ΔΝΤ, ξεχνώντας ότι ο ίδιος τού έδωσε το «δαχτυλίδι», με τυμπανοκρουσίες μάλιστα. Δεν ήξερε μετά τόσα χρόνια τις ικανότητες του ανδρός; Δεν φέρει καμία ευθύνη ως προϊστάμενος για τον Ακη και για το Χρηματιστήριο; Για το γεγονός ότι αγνόησε την έκθεση Σπράου, τον οποίο ο ίδιος προσκάλεσε, όσο και του φίλου του Γιαννίτση για το ασφαλιστικό, το οποίο κατά τους ειδικούς μάς στοίχισε μέχρι σήμερα περί τα 80 δισ. Ξεχνάει ότι στενοί συνεργάτες του ελέγχονται για δωροδοκίες, ένας μάλιστα εκ των οποίων ισχυρίζεται ότι κάποια ποσά τα έδωσε στο κόμμα; Ξεχνάει ότι άφησε τη μηχανοργάνωση ελλιπέστατη, την Ολυμπιακή πλήρως απαξιωμένη ύστερα από αστείους πειραματισμούς για τη διάσωσή της και τους σιδηροδρόμους καταχρεωμένους; Αλλο ένα φιάσκο της πολιτικής του υπήρξαν τα Ιμια, με αρχηγό τον άνθρωπο που τελούσε εν αποστρατεία και το ΠΑΣΟΚ τον επανέφερε για να σώσει το στράτευμα, απλώς και μόνο γιατί ήταν κομματικός φίλος. Τέλος, το μεγάλο του επίτευγμα εισόδου της χώρας στο ευρώ, μια χώρας «μπάχαλο» που δεν γνώριζε ούτε πόσους δημοσίους υπαλλήλους είχε και την οποία χώρα ο ίδιος ειρωνευόταν λέγοντας «τι να κάνουμε, αυτή είναι η Ελλάδα», επίτευγμα που αποδεικνύεται σήμερα καταστροφικό. Λίγη σεμνότητα και αυτογνωσία δεν βλάπτει.

Ε. Γ. Συγκουνας, MD FACS

Νευροχειρουργός, καθηγητής ΕΚΠΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή