Ανθρωποι πνευματικού μόχθου

Ανθρωποι πνευματικού μόχθου

Κύριε διευθυντά

Μιχάλης Σταφυλάς: Ενας ακάματος εργάτης των ελληνικών γραμμάτων και του πολιτισμού μας, σταθερός στην αυθεντικότητά του, στα πιστεύω του, στις αξίες, στην προσφορά του προς τον συνάνθρωπο. Μια υπεύθυνη πνευματική προσωπικότητα με διερευνητική ματιά, λόγο ουσιαστικό, λιτό και τολμηρό για τα έκτροπα τα συμβαίνοντα στον πνευματικό κυρίως χώρο και όχι μόνον.   Με ψυχικό σθένος στέκει απέναντι στην αποδόμηση των αξιών, με πόνο ενάντια στον μηδενισμό και τους ανθρώπους που έχουν τον τρόπο και τη δυνατότητα να αρθρώνουν δημόσια τον καταστροφικό λόγο τους, να προβάλλουν αντιφατικά αρχέτυπα και να δημιουργούν μια κοινωνία του παραλόγου: O tempora, ο mores!, όπως αναφώνησε ο Κικέρων (Ω καιροί, ω ήθη!).

Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη κάποιοι από τις μεγαλύτερες γενιές ακέραιοι –ελπίζω και από τις νεότερες– που εκουσίως τάσσονται φύλακες των πνευματικών Θερμοπυλών. Ενας από αυτούς που πιστά υπηρετούν αυτές τις Θερμοπύλες που μας κληροδοτήθηκαν είναι ο γνωστός και λίαν αγαπητός σε όλους μας κ. Μιχάλης Σταφυλάς, που επί χρόνια εκδίδει το πνευματικό – λογοτεχνικό περιοδικό «Πνευματική Ζωή», αλλά ας τονιστεί ότι όλη του τη ζωή την έχει αφιερώσει με τη γνωστή του μετριοφροσύνη σε αυτό τον στίβο. Στον στίβο του πνεύματος!  Η προσφορά του σε παλαιούς και νεότερους λογοτέχνες είναι μεγάλη, προβάλλοντας το έργο τους στην «Π. Ζ.», αλλά και στη «Διαρκή Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας». Αξιομνημόνευτη είναι επίσης η έρευνα που πραγματοποιεί με πολύ και ποικίλο μόχθο, αναφερόμενος στο έργο των λογοτεχνών (συγγραφείς/ποιητές) του 19ου και 20ού αιώνα της Ευρώπης, αλλά και του δυτικού ημισφαιρίου. Εργασία – προσφορά μεγάλη στους αναγνώστες του περιοδικού «Π. Ζ.», η οποία είναι ένα ακριβό συμπλήρωμα, πνευματικό κόσμημα στις βιβλιοθήκες μας. Ο,τι και να γράψω μου φαίνεται λίγο…

Ελενη Αποστολιδου – Λουκατου, Συγγραφέας – ποιήτρια – δοκιμιογράφος – κριτικός λογοτεχνίας

Οι περγαμηνές των ελασματουργών

Kύριε διευθυντά

Θέλω να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου, όταν διάβασα ένα δημοσίευμα του κ. Τέλλογλου στην «Καθημερινή» στις 26/3/2017 με τίτλο: «Πιστοποιούνται ακόμη και εργάτες της ΝΕΖ Περάματος από την ΤUV HELLAS». Εάν το δημοσίευμα είχε ημερομηνία 1 Απριλίου φυσιολογικά θα χαμογελούσα, αλλά δυστυχώς δεν ήταν έτσι. Ηταν πραγματικότητα, ένα δημοσίευμα που αδικούσε έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο εξειδικευμένων εμπειροτεχνών ελασματουργών, με περγαμηνές στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο. Το σημαντικότερο είναι ότι όσοι ασχολούνται με (ναυπηγικές και αεροναυπηγικές εργασίες) ανήκουν στους εξειδικευμένους ελασματουργούς. Η TUV HELLAS έδωσε πιστοποίηση ελασματουργού υποβιβάζοντας τον εξειδικευμένο εμπειροτέχνη ελασματουργό σε απλό ελασματουργό.

Λευτερης Λεκκας

Απάντηση

Τις προϋποθέσεις για την απασχόληση σε κάθε χώρα καθορίζουν οι Αρχές της χώρας στην οποία καλείται να εργασθεί κάθε φορά ο ειδικευμένος τεχνίτης ανεξάρτητα από το επίπεδο των γνώσεών του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Τουρκία το απαιτούσε αυτό για τους ελασματουργούς και αυτό εξυπηρέτησε η συγκεκριμένη διαδικασία, που δεν έχει σχέση με το σύνολο των δεξιοτήτων του κάθε τεχνίτη αλλά με τη βεβαίωση των ελαχίστων που απαιτούνται για να απασχοληθεί.

Τασος Τελλογλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή