Υπηρετώντας την Ελλάδα

Κύριε διευθυντά

Δύο προσωπικότητες με βαθιές γνώσεις για τα προβλήματα της χώρας, άφθαρτοι, και πολύ αγαπητοί εντός και εκτός Ελλάδος:

O Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος έφτιαξε το ελβετικό σύνταγμα και δημιούργησε τα (cantons) κρατίδια, όλα ανεξάρτητα μεταξύ των – σήμερα υπάρχουν 22 μεγάλα και 4 μικρά, ήτοι 26 cantons, με το καθένα την κυβέρνησή του και όλα συνεργάζονται με την κεντρική κυβέρνηση στη Βέρνη, την πρωτεύουσα, η οποία είναι η μόνη που έχει δικαίωμα να ασκεί εξωτερική πολιτική. Η Βουλή έχει 150 βουλευτές και μόνο 7 υπουργούς από όλα τα κόμματα (ας πούμε οικουμενική) εκ των οποίων εκ περιτροπής ένας εκλέγεται πρόεδρος της Συνομοσπονδίας της Ελβετίας για ένα χρόνο μόνο και τον αντικαθιστά ένας από τους 7.

Ο μεγάλος ευεργέτης, φιλέλληνας, Jean-Gabriel Eynard και στενός φίλος του Ιωάννη Καποδίστρια τον παρακαλούσε, όταν έμεινε στη Γενεύη, να παραμείνει και να τον βοηθήσει, αλλά εκείνος του είπε ότι θέλει να πάει να υπηρετήσει την πατρίδα του που τόσο έχει ανάγκη μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδος.

Δυστυχώς και τότε υπήρχαν ανόητοι, αναρχικοί, συμφεροντολόγοι και είδαν τον Καποδίστρια σαν ξένο και τον δολοφόνησαν. Ο Jean-Gabriel Eynard, μεγάλος δωρητής την εποχή εκείνη, το 1824 έδωσε 800.000 ελβετικά φράγκα για την ίδρυση της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος. Οι Ελληνες και φιλέλληνες της Γενεύης, ο δήμαρχος, κυβερνητικοί εκπρόσωποι, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδος από Γενεύη και Βέρνη, τιμούμε κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου τη μνήμη του, καταθέτοντας στεφάνι στην προτομή του που βρίσκεται στην έπαυλή του στον κήπο του πανεπιστημίου.

Λοιπόν τώρα για τον κ. Λουκά Παπαδήμο, εξαίρετο καθηγητή πανεπιστημίου, οικονομολόγο, άφθαρτο, σοβαρότατο τραπεζίτη με διασυνδέσεις σοβαρών προσωπικοτήτων εκτός Ελλάδος, που θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί των για το καλό της πατρίδος μας. Γι’ αυτό τολμώ να τον παρομοιάσω με τον Ιωάννη Καποδίστρια. Αλλά δυστυχώς βρέθηκαν και τώρα αναρχικά στοιχεία που κινούνται από διάφορα συμφέροντα, πολιτικά και άλλα, τα οποία παρότι πέρασαν τόσα χρόνια δεν τον ξέχασαν. Ευτυχώς που δεν πέτυχαν στον στόχο τους και ο άνθρωπος επέζησε. Με την υψηλή τεχνολογία που υπάρχει σήμερα, εάν υπήρχε οργανωμένο κράτος στον τομέα της ασφάλειας, της δικαιοσύνης, της αστυνομίας, θα έπρεπε να τους είχαν αμέσως συλλάβει, όπως όλους αυτούς τους κουκουλοφόρους «γνωστούς άγνωστους» που καταστρέφουν κάθε μέρα το κέντρο της Αθήνας με μολότοφ, τσεκούρια, ρόπαλα, που κρύβονται στον χώρο του πανεπιστημίου με τη συνδρομή και ξένων αναρχικών. Ερωτώ, αλήθεια γιατί δεν παραιτούνται οι πρυτάνεις, καθηγητές και άλλοι υπεύθυνοι των πανεπιστημίων, ή γιατί δεν απέχουν επ’ αόριστον από τις θέσεις των, έως ότου οι «υπεύθυνοι» υπουργοί Παιδείας, Δημοσίας Τάξεως, Δικαιοσύνης, Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας συνεργαστούν μεταξύ των και αποφασίσουν να βάλουν τάξη μια για πάντα στην Αθήνα και στα πανεπιστήμια, ώστε να λειτουργούν μόνο για τον σκοπό που έχουν ιδρυθεί, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Εύχομαι ολόψυχα να αναλογιστούν τις ευθύνες των για το καλό των πολιτών και της χώρας.

Δημητρης Σκεπαρνιας, Γενεύη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή