ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Η γραφειοκρατία και ο αραμπάς

Η γραφειοκρατία και ο αραμπάς

Κύριε διευθυντά
Σχεδόν καθημερινά βιώνουμε περιστατικά που μας αφαιρούν κάθε ελπίδα δυνατότητας της πατρίδας μας να ξεπεράσει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και να έρθει σε επαφή με την ανάπτυξη. Δεν έχουμε λόγους να αμφισβητήσουμε την απόφαση του δασάρχη Πειραιά να χαρακτηρίσει δασική μια έκταση 37 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Η έλλειψη θεσμικών δομών, όπως π.χ. κτηματολογίου και λοιπών, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή τέτοιων νομίμων κατά κανόνα αποφάσεων των υπηρεσιών, όπου η συνακόλουθη μη άμεση εξέταση των ενστάσεων δημιουργεί μέγιστα προβλήματα. Η πολιτική τόλμη έγκειται στο να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος εξέτασης της ένστασης κατά της απόφασης. Δεν νοείται καθυστέρηση στην επένδυση στο Ελληνικό 4 μηνών! Δεν έρχεται καμιά ανάπτυξη με τέτοιες καθυστερήσεις.

Σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» (14/05/17) με θέμα τη φοροδιαφυγή, η κ. Νίνα Ολσον, το Νο 3 της αμερικανικής εφορίας, δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν και τα μετακινούμενα φορολογικά δικαστήρια που μπορούν να βγάλουν αποφάσεις ακόμη και αυθημερόν. Ενας ακόμη θεσμός που δεν υφίσταται στην Ελλάδα, όπου η αναμονή για τις δίκες μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 5 χρόνια, τη στιγμή που στην Αμερική ο μέσος όρος έκδοσης μιας απόφασης είναι 6 μήνες.

Η πολιτική τόλμη έγκειται στο να γίνουν παρόμοιες ενέργειες που θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στον χώρο της Δικαιοσύνης, της οποίας η αποστολή είναι υψίστη. Πολιτική τόλμη χρειάζεται για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 150 και τη μείωση της αμοιβής τους τουλάχιστον κατά 50% κ.λπ. κ.λπ. Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις έχουν αναγάγει σε επιστήμη την ελαχιστοποίηση, με όριο τον μηδενισμό, του πολιτικού κόστους, με τη μη λήψη τολμηρών μέτρων, που έχει τόσο ανάγκη η Ελλάδα. Πάνε τα τρένα των 40 χιλιομέτρων την ώρα. Τώρα η ταχύτητα πλησιάζει τα 500 χιλιόμετρα. Ζητείται λοιπόν πολιτική τόλμη για πολλά, πολλά πράγματα.

Θανος Θανασης – Τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ