Μια καλή κουβέντα για τα Γενικά Αρχεία

Μια καλή κουβέντα για τα Γενικά Αρχεία

Κύριε διευθυντά

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) αποτελούν μια δημόσια υπηρεσία που, σιωπηρά και χωρίς φωνασκίες, παράγουν ανεκτίμητο έργο πολιτισμού για τον τόπο μας. Τα ΓΑΚ, έχοντας την ευθύνη της περισυλλογής, διαφύλαξης και προβολής των Αρχείων των δημόσιων υπηρεσιών του ελληνικού κράτους και όχι μόνο, αποδεικνύουν με την άψογη λειτουργία τους ότι η προσωπική ευθύνη και η αίσθηση του ρόλου που επιτελούν όσοι εργάζονται στη συγκεκριμένη υπηρεσία είναι στοιχεία ικανά να παραγάγουν έργο μεγάλης αξίας γι’ αυτόν τον τόπο και την ιστορία του.

Στα ΓΑΚ αξίζουν τα εύσημα κάθε Ελληνα ερευνητή για την έγνοια και την αγωνία της εξεύρεσης, της προστασίας και της διάθεσης στην έρευνα νέων αρχειακών τεκμηρίων, για την άψογη ταξινόμηση των αρχειακών συλλογών, για την επιστημονική φροντίδα όσον αφορά στη συντήρηση των Αρχείων, για τις επιστημονικές εκδόσεις που παράγονται καθημερινά και αυξάνονται συνεχώς, έστω και αν δεν προβάλλονται όσο τους αξίζει, για την προαγωγή της ιστορικής έρευνας εν γένει, που συμβάλλει στην κατοχύρωση μιας πιο στιβαρής συλλογικής αλλά και ατομικής ταυτότητας.

Και όλο αυτό απεικονίζεται πολύ καθαρά όχι μόνο στην όλη οργάνωση της υπηρεσίας, αλλά ακόμα και σε αυτά τα πρόσωπα των νέων παιδιών που έχουν αναλάβει την εξυπηρέτηση των ερευνητών. Υπάλληλοι, με πανεπιστημιακούς και διδακτορικούς τίτλους οι περισσότεροι, θεωρούν την υπηρεσία στα ΓΑΚ ως προσωπική τους υπόθεση και τρέχουν αγόγγυστα να εξυπηρετήσουν τον κάθε ερευνητή, με προθυμία και διάθεση που προκαλεί έκπληξη και θαυμασμό. Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες αρχειακές συλλογές της χώρας (και οι παρεπιδημούντες έχουν γνώση), στα ΓΑΚ η πληροφορία ανήκει στην έρευνα, το αρχείο θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα της επιστημονικής διαδικασίας, ο ερευνητής θεωρείται σύμμαχος και όχι κλέπτης… ποδηλάτων. Εδώ τα ανοιχτά Αρχεία αποτελούν τον κανόνα, στοχεύοντας έτσι σε μια επιστημονική ιστορία τεκμηριωμένη και όχι εκ των προτέρων δεδομένη και ιδεολογικά προκαθορισμένη.

Σε αυτόν τον χώρο, που από τη διευθύντρια μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο, εισπράττω σεβασμό και ουσιαστική στήριξη στις ερευνητικές διαδρομές μου, οφείλω τη δημόσια έκφραση της ευαρέσκειάς μου και ως τέτοια ας εκληφθεί η παρούσα επιστολή μου.  Με μία ερώτηση κατακλείδα: Η ελληνική κοινωνία, και ειδικότερα το ελληνικό κράτος, έχει αντιληφθεί την αξία και τον ρόλο που επιτελεί η εν λόγω υπηρεσία; Και εάν ναι, με ποιον τρόπο και σε ποιο βαθμό το εκφράζει;

Δημητρης Θρασυβουλου, Δρ Κοινωνικής Ιστορίας, μεταδιδάκτωρ ερευνητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή