Για έναν σπουδαίο καρδιοχειρουργό

Για έναν σπουδαίο καρδιοχειρουργό

Κύριε διευθυντά

Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα στην «Καθημερινή» της Κυριακής 2 Ιουλίου 2017 το άρθρο του καρδιοχειρουργού κ. Πέτρου Αλιβιζάτου σχετικά με την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς που έγινε πριν από πενήντα χρόνια. Χωρίς καμία αμφιβολία, όπως αναφέρει ο κ. Αλιβιζάτος, τη μεγάλη αναγνώριση πήρε ο καρδιοχειρουργός Christian Barnard κάνοντας την πρώτη μεταμόσχευση στη Νότιο Αφρική, όμως όλη την προετοιμασία και βασική έρευνα γι’ αυτή την επέμβαση έκαναν οι Αμερικανοί καρδιοχειρουργοί Norman E. Shumway (1923-2006) στο πανεπιστήμιο του Stamford, Stamford California, ο Adrian Kantrowitz (1918-2008) στο Maimonides Hospital-Downstate University, Brooklyn, New York και ο Richard R. Lower (1929-2008) στο Medical College of Virginia-Virginia Commonwealth University, Richmond, Virginia.

Ο τελευταίος εκ παραδρομής αναφέρεται στο άρθρο του κ. Αλιβιζάτου ως καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια (University of Virginia) το οποίο είναι ένα άλλο πανεπιστήμιο στην πόλη Charlottesville, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά του Richmond.

Τη δεκαετία του ’80 ως μέλος της Ιατρικής σχολής του Virginia Commonwealth University είχα γνωρίσει τον καθηγητή Lower τον οποίο και θυμάμαι για τη παρά τη μεγάλη του φήμη μετριοφροσύνη του και για το ακόλουθο γεγονός που δείχνει την ευφυΐα και τον χαρακτήρα του.

Οταν ο καθηγητής συνταξιοδοτήθηκε το 1989 μετακόμισε στη Montana όπου για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με τη φάρμα του. Κάποια στιγμή αποφάσισε να γυρίσει στο Richmond και να ασχοληθεί εκ νέου με την ιατρική.

Ομως, η άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματός του είχε εκπνεύσει. Στην πολιτεία της Virginia χρειάζεται ανανέωση κάθε 2 χρόνια και σε ηλικία περίπου 70 ετών αναγκάστηκε να δώσει εξετάσεις για να την ανανεώσει, κάτι που έκανε επιτυχώς και χωρίς καμία δυσκολία.

Αναφέρω ότι οι εξετάσεις αυτές (United States Medical Licensing Examination) είναι πάρα πολύ αυστηρές και υποχρεωτικές για όλους τους αποφοίτους των ιατρικών σχολών των ΗΠΑ πριν αρχίσουν την ειδικότητά τους.

Αφού πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή του εξασκώντας ανιδιοτελώς τη γενική ιατρική στα εξωτερικά ιατρεία μιας κλινικής απόρων της πόλης του Richmond. Χωρίς αμφιβολία ο Richard R. Lower υπήρξε ένας πρωτοπόρος ιατρός που συνέβαλε σημαντικά στην πραγματοποίηση της μεταμόσχευσης καρδιάς.

Πάνω απ’ όλα όμως παραμένει ένα παράδειγμα προς μίμηση ενός σεμνού πανεπιστημιακού ιατρού και σωστού ανθρώπου.

Αριστειδης Αθανασιαδης-Σισμανης, MD, FACS

Professor Emeritus of Otorhinolaryngology-Head and Neck Surgery, Medical College of Virginia-Virginia Commonwealth University

Richmond, Virginia

Ομότιμος καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή