«Χαίρονται να μας ταλαιπωρούν;»

«Χαίρονται να μας ταλαιπωρούν;»

Κύριε διευθυντά

Η σημερινή κυβέρνηση –όπως και ο επικεφαλής της– μου είναι βαθύτατα αντιπαθής για πολλούς λόγους. Προσπαθώ όμως να ερμηνεύσω με ορθολογικά και πολιτικά κριτήρια τις καθημερινές ενέργειές της και τις πραγματικές προθέσεις της. Μεταξύ των διαφόρων «αφηγημάτων» της αναφέρεται συχνά στον όρο «κοινωνική δικαιοσύνη» με απόπειρες «αριστερών» (ψευδο-σοσιαλδημοκρατικών στην πραγματικότητα) κατευθύνσεων. Θεωρώ λοιπόν αξιοσημείωτο ένα από τα πολλά πρόσφατα παραδείγματα «κοινωνικής δικαιοσύνης» της περιόδου Συριζανέλ.

Η πεθερά μου, ετών 96 σήμερα, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο ευρισκόμενη στο Λονδίνο και νοσηλεύθηκε (επέμβαση στην καρωτίδα) σε αγγλικό νοσοκομείο. Στάλθηκε από εδώ νομίμως τραπεζικό έμβασμα, το οποίο συμπεριλήφθηκε κανονικά στη φετινή φορολογική της δήλωση. Το σύστημα Taxis –επειδή το αποτέλεσμα ήταν πιστωτικό– ζήτησε αυτομάτως την υποβολή των αντιστοίχων δικαιολογητικών, τα οποία προσκόμισα στην αντίστοιχη ΔΟΥ, αφού είχα προηγουμένως ζητήσει τηλεφωνικώς σχετικές οδηγίες. Και αρχίζει έκτοτε η γνωστή ταλαιπωρία του πολίτη. Πρώτη μετάβαση άκαρπη διότι ως κομιστής έπρεπε να έχω εξουσιοδότηση της γιαγιάς. Δεύτερη μετάβαση της κόρης μου δικηγόρου (νομίμως εξουσιοδοτημένης) επίσης άκαρπη γιατί τα δικαιολογητικά έπρεπε να έχουν σφραγίδα και έγκριση από το προξενείο Λονδίνου. Αναμένουμε τώρα από το Λονδίνο για να μεταβούμε τρίτη φορά στη ΔΟΥ ελπίζοντας ότι θα τελειώσει το πρώτο στάδιο της ταλαιπωρίας. Διότι είναι γνωστό ότι, όταν θα εκκαθαριστεί η δήλωση, το επιστρεφόμενο ποσό –ούτε το 10% των εξόδων νοσηλείας που πληρώθηκαν– θα είναι μειωμένο περαιτέρω από παρακράτηση ΕΝΦΙΑ (σύνολο ποσού).

Χαίρε, ένδοξε συνάδελφε Τσακαλώτε του Ιτον και της Οξφόρδης, που είσαι πιο «αριστερός» από τον αρχηγό σου και παρουσιάζεις στους δανειστές επτά φορές υψηλότερο πλεόνασμα. Μπορεί να παριστάνετε τους κοινωνικά «ευαίσθητους και δίκαιους», αλλά για την πραγματική οικονομία χρειάζεται αξιοπιστία και κοινή λογική…

Κυριακος Κ. Παπαϊωαννου, Ομότιμος καθηγητής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή