Το Σκοπιανό τότε και τώρα

Κύριε διευθυντά

Ο κ. Βασ. Νέδος σε άρθρο του («Κ» 30-7-2017) προέβη σε μία ανασκόπηση των παρασκηνίων της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κωνστ. Καραμανλή (13-4-1992). Η σύσκεψη οδήγησε στη χάραξη της εθνικής γραμμής για το Σκοπιανό, από την οποία έως σήμερα καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει.

Η ληφθείσα απόφαση, με στόχο τη διατήρηση ισορροπιών μεταξύ των αντιπάλων αρχηγών (Κων. Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου), κατέληξε στην άρνηση λύσης που θα περιέχει το όνομα «Μακεδονία» και των παραγώγων αυτής. Η συμφωνία, ληφθείσα υπό έντονο συναισθηματική φόρτιση, έβαλε φρένο σε κάθε μελλοντική λύση. Με την κοινή λογική, όταν οι διεθνείς και οι τοπικές βαλκανικές συνθήκες αλλάζουν, με ποιο σκεπτικό μια απόφαση αρχηγών ληφθείσα προ 25 ετών θα δεσμεύει τη σημερινή εθνική γραμμή επί του θέματος; Χωρίς πατριωτικές και λαϊκίστικες κορώνες, για εσωτερική κατανάλωση, μία νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα ήταν εθνικά χρήσιμος για χάραξη νέας γραμμής στη διπλωματία μας.

Γεωργιος Αραμπατζης, Χολαργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή