Η ΠΓΔΜ, οι χάρτες και το γραμματόσημο

Η ΠΓΔΜ, οι χάρτες και το γραμματόσημο

Κύριε διευθυντά

Ο συνεργάτης σας κ. Σταύρος Τζήμας σε δύο άρθρα του στην «Κ» (6-8-2017, σελίδες 2 και 11) περιγράφει τη συνεχή προσπάθεια του κράτους της FYROM να εδραιώσει τον «Μακεδονισμό», υποκλέπτοντας ιστορικές ρίζες από τους γειτονικούς λαούς, με έντυπο προπαγάνδα, αγάλματα κ.λπ.

Η Ελλάδα, παρά τα ιστορικά της τεκμήρια, δεν αντέδρασε έγκαιρα και με επάρκεια, με αποτέλεσμα πάνω από 100 χώρες να έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το όνομα Μακεδονία.

Πριν από λίγες ημέρες («Κ», 28-7-2017) ο καθηγητής κ. Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος, σε επιστολή του, εγνωστοποίησε ότι το 1990 στο Βελιγράδι εκδόθηκε τόμος με παλιούς γιουγκοσλαβικούς χάρτες του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα. Ούτε σε έναν από τους 40 αυτούς χάρτες τα Σκόπια δεν περιλαμβάνονται με το όνομα Μακεδονία.

Υπενθυμίζω ότι σε γραμματόσημο της Γιουγκοσλαβίας του 1939, προβάλλεται χάρτης της χώρας στον οποίο η σημερινή FYROM αναφέρεται ως Vardarska, όπως ελέγετο η περιοχή μέχρι τον Αύγουστο 1944, όταν ο Τίτο εβάπτισε το ομόσπονδο κράτος σε «Μακεδονία». Η πρότασή μου προς το υπουργείο Εξωτερικών είναι: να εκδοθεί σειρά γραμματοσήμων με θέμα μερικούς από τους αναφερθέντες χάρτες καθώς και το γραμματόσημο του 1939.

Πολλά υπουργεία των Εξωτερικών θα αναρωτηθούν γιατί αναγνώρισαν τη χώρα αυτή ως Μακεδονία. Οταν οι σφετεριστές δίνουν κτυπήματα κάτω από τη ζώνη, εμείς γιατί διστάζουμε να ανταποδώσουμε;

Γεωργιος Αραμπατζης, Ιατρός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή