Μια ξενάγηση στα ελληνικά

Κύριε διευθυντά

Είμαι βεβαία ότι υπάρχουν εκατομμύρια Ελλήνων που αισθάνονται πολύ άσχημα για την κακοποίηση της μητρικής μας γλώσσας. Ενας εξ αυτών είμαι και εγώ. Προσωπικά νιώθω πολύ μικρή, αλλά πολύ ταπεινά θα σας πω τις σκέψεις μου που ίσως βοηθήσουν να μπει μια τάξη στο χάος της γλωσσικής μας απαιδευσίας. Πρέπει πάση θυσία να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας την αγάπη προς τη γλώσσα, όπως επίσης και υπερηφάνεια και πατριωτισμό, όταν εξηγήσουμε τον ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα στη διαμόρφωση των κυριοτέρων ευρωπαϊκών γλωσσών. Πώς είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο; Πρέπει να αρχίσουμε να διδάσκουμε τα παιδιά μας από τη μικρή «απροβλημάτιστη» ηλικία των 10-12 ετών. Είμαι βεβαία ότι έχουμε Ελληνες δασκάλους/παιδαγωγούς που θα νιώθουν υπερήφανοι να φέρουν εις πέρας ένα τέτοιο έργο. Από την εμπειρία μου στα διάφορα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, έχω να σας πω ότι έχω δει νέους Ελληνες ξεναγούς να ξεναγούν μικρά παιδιά και, πώς να το πω, είναι δύσκολο να περιγράψω την αφοσίωση κα τη χαρά στα πρόσωπα των παιδιών. Ολο το παιχνίδι για τη μάθηση θα οργανώνεται πάνω στο είδος του κειμένου. Από τον πλούτο της ελληνικής γραμματείας οι προικισμένοι φιλόλογοι θα προτείνουν τα σωστά κείμενα ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Είναι πολύ απλό στα κείμενα αυτά να αναφέρονται λέξεις που υπάρχουν αυτούσιες στη νέα ελληνική ή σύνθετες ή παράγωγα. Ετσι τα παιδιά θα κατανοήσουν ότι υπάρχει μία γλώσσα, η ελληνική, όπως εξελίχθηκε από την αρχαία ελληνική. Με το πέρασμα του χρόνου, τα κείμενα στην αρχαία ελληνική θα γίνονται περισσότερο πολύπλοκα αλλά η προσέγγιση θα γίνεται πάντοτε με πολλή αγάπη και την οικειότητα που αναπτύσσεται. Τα παιδιά μας καθώς μεγαλώνουν θα αντιμετωπίζουν χωρίς άγχος και φοβίες ολόκληρα κέιμενα της θαυμάσιας ελληνικής γραμματείας.

Είναι θλιβερό για τα παιδιά μας (που δεν φταίνε καθόλου γι’ αυτό) όταν στην εφηβική ηλικία γράφουν έκθεση για τις εισαγωγικές εξετάσεις να λένε: Το θέμα στην έκθεση ήταν «βατό»! Μας το δίδαξαν στο φροντιστήριο! Αν είναι δυνατόν!

Στελλα Αγγελακη – Κατσιαρη

Αρχαιολόγος – Ξεναγός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή