Αυγό του Κολόμβου και φοροδιαφυγή

Αυγό του Κολόμβου και φοροδιαφυγή

Κύριε διευθυντά

Ασφαλώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η φοροδιαφυγή. Ολες οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει, είτε γιατί δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για τους μεγάλους φοροφυγάδες είτε γιατί δεν είναι αποτελεσματικές για τους μικρούς. Το γεγονός είναι αφενός ότι οι Ελληνες δεν έχουν φορολογική συνείδηση, αφετέρου ότι με το υπάρχον σύστημα συμφέρει και τους πωλητές και τους καταναλωτές να μην κόβονται αποδείξεις. Οι μεν πωλητές ωφελούνται από την απόκρυψη εισοδήματος, οι δε καταναλωτές από το όφελος του ΦΠΑ, το οποίο συνήθως τους προσφέρεται ως αντάλλαγμα, και είναι σημαντικό. Με το δεδομένο της ανεπάρκειας των φορολογικών ελέγχων, σε συνδυασμό και με τη διαφθορά των φορολογικών υπαλλήλων, η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι διάφορες προτάσεις που ακούγονται κάθε φορά (κλήρωση αποδείξεων, ηλεκτρονικές πληρωμές κ.λπ.) είναι ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές. Κατά την άποψή μου, η λύση είναι μόνο μία και είναι τόσο απλή όσο και το αυγό του Κολόμβου: Μέχρι τώρα ευθύνες και συνέπειες για τη φοροδιαφυγή είχαν μόνο οι πωλητές. Η λύση είναι να θεσμοθετηθούν ευθύνες και συνέπειες και για τους αγοραστές, και μάλιστα να είναι άμεσες και σημαντικές. Ετσι, κάθε πολίτης που θα διαπιστώνεται να έχει αγοράσει προϊόν ή να του έχουν παρασχεθεί υπηρεσίες χωρίς να έχει την αντίστοιχη απόδειξη θα επιβαρύνεται με βαριές συνέπειες.

Για τα προϊόντα θα επιβάλλεται άμεση κατάσχεσή τους υπέρ του κράτους. Εάν ισχυριστεί ότι έχασε την απόδειξη θα οδηγείται στο κατάστημα ή τον πωλητή που το αγόρασε, και εάν αποδειχθεί ότι είχε πράγματι κοπεί απόδειξη δεν θα έχει συνέπειες. Εάν όμως αποδειχθεί ότι δεν είχε κοπεί, θα επιβάλλεται πρόστιμο και στον πωλητή και θα ισχύει και η κατάσχεση του προϊόντος. Σημειώνω ότι για τα προϊόντα είναι εύκολος ο έλεγχος ακόμα και σε μικροπράγματα και σε λαϊκές αγορές και περίπτερα.  Για την παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ., ο έλεγχος είναι ασφαλώς πιο δύσκολος, όμως και εδώ μπορεί να γίνει εάν ελέγχονται όσοι εξέρχονται από τέτοια γραφεία ή εάν ελέγχονται οι τεχνίτες που εξέρχονται από σπίτια και συνήθως είναι εύκολο να εντοπιστούν από τα σύνεργα που κουβαλούν ή τα αυτοκίνητα με τα διακριτικά τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εάν οι πολίτες γνωρίζουν ότι θα έχουν και αυτοί συνέπειες από τη μη έκδοση αποδείξεων, θα αποκτήσουν άλλη νοοτροπία και θα έχουν και σοβαρό κίνητρο και αιτιολογία, λόγω φόβου, να ζητούν την έκδοση αποδείξεων.

Ασφαλώς η πρότασή μου θέλει αρκετή επιμέρους επεξεργασία για να θεσμοθετηθεί λεπτομερώς, όμως πιστεύω ότι είναι η μόνη λύση, γιατί παρά τα λεγόμενα περί φιλότιμου κ.λπ. των Ελλήνων, στις σχέσεις τους με το κράτος, δυστυχώς, μόνο από φόβο καταλαβαίνουν.

Γ. Κουλούρης, Δρ μηχ/γος ηλ/γος ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή