Γιορτή και ρύπανση στον Αγιο Μάμα

Γιορτή και ρύπανση στον Αγιο Μάμα

Κύριε διευθυντά

Οποιος βρέθηκε στο νησί των Σπετσών στις 2 Σεπτεμβρίου, είδε δεκάδες παιδιά με τις οικογένειές τους να κατακλύζουν την παραλία μπροστά από το εκκλησάκι του Αγ. Μάμα. Εφερναν με καμάρι καραβάκια που δημιούργησαν τα ίδια, με αναμμένο φιτιλάκι, και τα έσπρωχναν στη θάλασσα, ως αφιέρωμα στον Αγιο, προστάτη των ζώων. Ολη η εικόνα ήταν γιορτινή, με τα φιτιλάκια να λάμπουν στο νερό τη νύχτα. Είναι μια όμορφη παράδοση, που τη χαίρονται οι Σπετσιώτες και οι επισκέπτες. Δυστυχώς, όμως, το επόμενο πρωί οι γαλάζιες παραλίες των Σπετσών κοντά στον Αγιο Μάμα ήταν γεμάτες πλαστικές σακούλες, φελιζόλ κ.λπ., υλικά που χρησιμοποίησαν οι νέοι δημιουργοί…

Για μέρες μαζεύαμε αυτές τις σακούλες, τα φελιζόλ, πλαστικά, κολλητικά, καπάκια, πολύχρωμα μπαλόνια κ.λπ. Την τρίτη μέρα πολλές σακούλες, σκισμένες πια, πλανιόνταν στη θάλασσα σαν φαντάσματα και είδαμε τα ψαράκια να τις τσιμπούν σαν λιχουδιά…

Πέραν της ρύπανσης των ακτών, είναι πλέον γνωστό ότι τα μικρά ψάρια που τρώνε πλαστικά θα ψοφήσουν, ενώ τα μεγαλύτερα ψάρια –μέρος της τροφικής αλυσίδας– καταλήγουν, έχοντας καταναλώσει το πλαστικό, ως διατροφή στον άνθρωπο.

Τα παιδιά έχουν φυσιολογικά ιδιαίτερη αγάπη για τα ζώα, και αν μάθαιναν τις συνέπειες των πλαστικών για τα ψάρια και τις χελώνες, θα μπορούσαν, με την εφευρετικότητα που τα διακρίνει, να δημιουργούν καραβάκια μόνο με υλικά της φύσης – ξύλα, φύλλα, φύκια. Σίγουρα ο Αγ. Μάμας, ως προστάτης των ζώων, θα ήταν πιο χαρούμενος. Ετυχε πριν από λίγα χρόνια να επισκεφθώ τον τάφο του στην Καππαδοκία, ένα συγκινητικό μικρό μνημείο, όπου συνυπάρχουν η εκκλησία και ένα μικρό τζαμί, τιμώντας και τα δύο τη μνήμη του. Μακάρι οι άξιοι ιερείς και εκπαιδευτικοί του νησιού να πάρουν την πρωτοβουλία ενημέρωσης των παιδιών και των οικογενειών τους. Οι παραδόσεις μας είναι σίγουρα πολύτιμες, αλλά κάποιες πρέπει να προσαρμοσθούν στις απαιτήσεις των καιρών για αειφορία.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών που διοργανώνει κάθε χρόνο, έχει στο αρχείο της αξιόλογες ταινίες από διάφορες χώρες του κόσμου που πραγματεύονται το θέμα των πλαστικών στις θάλασσες, και με χαρά θα τις διέθετε στα σχολεία. Υπάρχει ακόμη και ένα εμπνευσμένο μικρό βίντεο που δημιούργησαν τα παιδιά του νηπιαγωγείου της Σικίνου, το οποίο σε λίγα λεπτά τα λέει όλα. Είναι και αυτό διαθέσιμο.

Λυδια Καρρα, Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή