Ο Αμίρ, η σημαία, τα ήθη και τα «όρια»

Ο Αμίρ, η σημαία, τα ήθη και τα «όρια»

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή τον διασυρμό του 11χρονου Αμίρ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποφάσισα να καταθέσω εγγράφως τη γνώμη μου για το εν λόγω περιστατικό. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τότε που ο αξιότιμος υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου αποφάσισε να δίνει τη σημαία στα παιδιά του Δημοτικού με κλήρωση. Δεν λέω… δημοκρατικό μέτρο που καταργεί τις όποιες ταξικές διαμάχες, όμως εν προκειμένω είδαμε όλοι ότι κάτι τέτοιο στην πράξη δεν λειτουργεί. Οχι μόνο δεν λειτούργησε στην περίπτωση του Αμίρ, αλλά έγινε αφορμή για να στοχοποιηθεί, αδίκως κατ’ εμέ, ένα 11χρονο παιδί. Διότι τα πράγματα είναι απλά! Θα μπορούσαν να ρωτήσουν τον οποιοδήποτε αλλοδαπό μαθητή το εξής: αν, παιδί μου, γινόταν αύριο πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και τη χώρα όπου γεννήθηκες, σε ποιας χώρας το πλευρό θα πολεμούσες; Ομορφα, απλά, ανθρώπινα. Διότι στις περιπτώσεις του Πύρρου Δήμα και του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχουμε άξια πολιτογραφημένους Ελληνες που τιμούν τη σημαία μας και το έχουν αποδείξει εμπράκτως, ενώ υπάρχουν και πλείστες άλλες περιπτώσεις αλλοδαπών που μόνον προβλήματα δημιουργούν. Δεν έχουμε τη δικαιοδοσία να τα ισοπεδώνουμε όλα. Επιπροσθέτως, και επειδή έγινε ζήτημα και για την όποια χαρακτηριστική εμφάνιση έχει ένας αλλοδαπός, θα ήθελα, κλείνοντας, να αναφέρω το εξής: σκεφτείτε έναν πολιτογραφημένο Ελληνα από τη φυλή Τζαράουα στα νησιά Ανταμάν του Ινδικού. Κυκλοφορούν γυμνοί, ξέρετε, διότι αυτό είναι μέρος της κουλτούρας τους. Σκεφτείτε, λοιπόν, ένα παιδί από αυτή τη φυλή να κρατάει τσίτσιδο την ελληνική σημαία και να περπατάει καμαρωτό καμαρωτό. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι στο ότι πρέπει να τεθούν κάποια όρια. Η ελληνική σημαία είναι εθνικό σύμβολο. Οποιος/α δεν την τιμάει δεν είναι και άξιος/α να την κρατάει.

Ελενα Χατζηγιωργακη, Σύμβουλος στο Φυσικό Αέριο Αττικής, πτυχιούχος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ, M. Sc. Μαθηματική Λογική και Θεωρία Πολυπλοκότητας και Υπολογισμού ΕΜΠ/ΕΚΠΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή