Οι δικαστές και οι υβριστές

Οι δικαστές και οι υβριστές

Κύριε διευθυντά

Είναι εντελώς απαράδεκτο για το κύρος, που θα πρέπει να απολαύει η δικαστική ιδίως λειτουργία, το παρατηρούμενο συχνά τα τελευταία χρόνια θλιβερό φαινόμενο να καθυβρίζονται οι δικαστές επ’ ακροατηρίω κατά την επιτέλεση του σπουδαιότατου έργου τους της απονομής της δικαιοσύνης και αναφορικά με αυτό από δικαζόμενους και άλλα παριστάμενα πρόσωπα, χωρίς οι καθυβριζόμενοι να είναι σε θέση να αντιδράσουν στον δημόσιο διασυρμό του λειτουργήματός τους, παρά μόνο μέσω υποβολής ατομικής έγκλησης για εξύβριση ή δυσφήμηση του προσώπου τους.

Αλλοτε τέτοια φαινόμενα ήταν αδιανόητο να συμβούν, αφού με βάση το άρθρο 181 του ποινικού κώδικα, πριν από την αντικατάστασή του με το άρθρο 33 παρ. 6 του ν. 2172/1993, η δαμόκλειος σπάθη του αδικήματος της «περιύβρισης Αρχής» ήταν ικανή να καταστέλλει τη διάθεση του οποιουδήποτε προτιθέμενου να ασεβήσει. Εχω συνεπώς τη γνώμη ότι ήταν σοβαρότατο λάθος η κατάργηση του εν λόγω αδικήματος, ειδικά τουλάχιστον όσον αφορά τις δικαστικές αρχές, και ότι θα πρέπει το ταχύτερο να επανεισαχθεί πάνω σε σωστές βάσεις.

Δημοκρατία δεν σημαίνει ασυδοσία και οχλοκρατία, και επειδή δεν παύουν οι εκάστοτε κυβερνώντες να αναφέρονται στους αρχαίους ημών προγόνους και στο δημοκρατικό πολίτευμα που πρώτοι αυτοί καθιέρωσαν παγκοσμίως, ας μου επιτραπεί να παραθέσω προς παραδειγματισμό απόσπασμα από τον αντίστοιχο για την περιύβριση αρχής νόμο που εκείνοι είχαν θεσπίσει για την προστασία του δικαστικού (και όχι μόνο) θεσμού και, κατ’ επέκταση του δημοκρατικού πολιτεύματος, ο οποίος διασώθηκε έως εμάς (περιεχόμενος στον κατά Τιμάρχου λόγο του Αισχίνη), σύμφωνα με τον οποίο (κατά μετάφραση Ιω. Κορδάτου), «εάν ρήτωρ ομιλεί προς τη Βουλή ή προς τη Συνέλευση των πολιτών έξω του θέματος […] ή χρησιμοποιεί ύβρεις ή κακολογεί κάποιον ή διακόπτει ή, ενώ γίνεται συζήτηση, σηκώνεται και ομιλεί χωρίς να ανέλθει στο βήμα ή απευθύνει παρατηρήσεις προς τον Πρόεδρο ή βιαιοπραγεί κατ’ αυτού, δύνανται οι Πρόεδροι να του επιβάλουν για κάθε παράβαση πρόστιμο μέχρι 50.000 δραχμών […], εάν δε κρίνουν ότι πρέπει να τιμωρηθεί βαρύτερα, αφού επιβάλουν το πρόστιμο αυτό, δικαιούνται να εισαγάγουν την υπόθεση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση μετά προηγούμενη κλήτευση του κατηγορουμένου κ.λπ.». Οι ενώσεις των δικαστικών λειτουργών ας πάρουν την πρωτοβουλία να μεριμνήσουν για τα περαιτέρω αλλά και οι δικηγορικοί σύλλογοι, μιας και το κύρος της δικαστικής εξουσίας άμεσα συνέχεται και αντανακλά σε εκείνο του δικηγορικού λειτουργήματος.

Παναγιώτης Κ. Μαζης, Δικηγόρος Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή