Ελληνικά ομόλογα και ομογένεια

Ελληνικά ομόλογα και ομογένεια

Κύριε διευθυντά

Στην εγκύκλιο επιστολή του στις 24.9.2010 από το Σικάγο ο τότε συντονιστής ΣΑΕ (Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού) Περιφέρειας ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, επαναλαμβάνοντας την πρόταση την οποία είχε υποβάλει πριν στην ελληνική κυβέρνηση, γράφει –μεταξύ άλλων– τα ακόλουθα: «Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε διά του Τύπου την ανταπόκριση του Οικονομικού Επιτελείου της κυβέρνησης στην πρότασή μας για την έκδοση ομολόγων για τους ομογενείς των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά και Γερμανίας.

Ωστόσο κρίνεται αναγκαίο τα στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, τα οποία αναλαμβάνουν τον σχεδιασμό των ομολόγων, να συναντηθούν με την ηγεσία του ΣΑΕ και να ενημερωθούν για τις ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες της ομογένειας. Παράλληλα με την έκδοση των ομολόγων θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης της ομογένειας προς τη γενέτειρα, να διασφαλίζεται οικονομικό όφελος αλλά και να παρέχονται κίνητρα για τους αγοραστές. Τα ομόλογα θα πρέπει να είναι ανοιχτά (χωρίς ημερομηνία λήξεως), διαθέσιμα στους ομογενείς μέσω τραπεζών στις χώρες που διαβιούν και με συμφέρον επιτόκιο. Ενώ η κεντρική στόχευση θα είναι η τόνωση της ελληνικής οικονομίας, ως επιπλέον κίνητρο θα μπορούσε να προβλεφθεί η ωφέλεια της ομογένειας από αυτά. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε ένα ελάχιστο ποσοστό κέρδους να επιστρέφει στον Ελληνισμό του εξωτερικού για την “ενίσχυση της ελληνόγλωσσης παιδείας του εξωτερικού”, για “στήριξη ελληνικών εδρών στο εξωτερικό” κ.ο.κ. ή και στη γενέτειρα για συγκεκριμένους λόγους, όπως “ομόλογα για την αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων”, “ομόλογα για την αναδάσωση της Ελλάδας” κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο ο Ελληνας του εξωτερικού θα είχε τριπλό ενδιαφέρον για την αγορά των ομολόγων. Στο πλαίσιο αυτό θα ήταν χρήσιμο να ληφθεί υπ’ όψιν το επιτυχημένο εγχείρημα του συστήματος ισραηλινών ομολόγων που ωφελούν τόσο τους ομογενείς στην Αμερική όσο και τη χώρα τους (http://www.israelbonds.com)».

Την πρόταση επαναλαμβάνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του από το Σίδνεϊ ο συντονιστής ΣΑΕ Ωκεανίας και Απω Ανατολής κ. Γ. Αγγελόπουλος. Παρόμοιες πρωτοβουλίες είχαν αναλάβει η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ενωση Ελληνισμού (μέλη της οποίας είναι 200 πολιτικοί ελληνικής καταγωγής από 27 χώρες) και Ελληνες επιχειρηματίες στις ΗΠΑ (Α. Λίβερης, Τ. Κάλαμος, Κ. Τσακόπουλος, Α. Μανάτος, Τ. Τσούνης, Ι. Κουδούνης, Ι. Κατσιματίδης κ.ά.), (βλ. εφ. «Καθημερινή», φ. 19.7.2012, 29.7.2012, 15.10.2012, 11.09.2016, 15.04.2017, 13.05.2017, εφ. «Εστία» φ. 7.4.2014).

Οι υπογραφόμενοι καθηγητές ΑΕΙ θεωρούν και στην παρούσα φάση της πολύπλευρης κρίσης της χώρας εξαιρετικά χρήσιμη όσο και αναγκαία την όσο τον δυνατόν ευρύτερη υποστήριξη όλων αυτών των πρωτοβουλιών, προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση αποδοχή και πραγματοποίησή τους, ως αφετηρία της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και ως απαρχή μιας νέας για το έθνος εποχής.

Σ. Αλεξιου, Λ. Βλαχος, Γ. Γεωργακοπουλος, Χ. Δημητριαδης, Β. Καλλερης, Ν. Καντηρανης, Ν. Καρατζας, Β. Κατσαρος, Μ. Λαζαριδου, Κ. Λαζος, Δ. Μουρελατος, Ι. Παπαδογιαννης, Ε. Πολυχρονιαδης, Μ. Ρεϊζογλου, Γ. Σταμου, Ιω. Τουλουμακος, Α. Τσιραμπιδης,  Α. Φιλιππιδης, Γ. Χριστοφιδης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή