Το σκληρό μήνυμα από τη Νέα Βύσσα

Το σκληρό μήνυμα από τη Νέα Βύσσα

Κύριε διευθυντά

Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύω συχνά στην Ορεστιάδα και συγκεκριμένα στη Νέα Βύσσα, όπου με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Βασίλη Μαυρίδη και του κ. Χρήστου Ορμανλίδη, προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Βύσσας «Στέφανος Καραθεοδωρή», ιδρύθηκε το Μουσείο των Καραθεοδωρή και εγκαινιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 από την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η Νέα Βύσσα, πρώην Μποσνάκιοϊ, είναι η γενέτειρα της οικογένειας των Καραθεοδωρή.

Στον νομό Εβρου δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, σε λίγο όμως δεν θα υπάρχουν ούτε χριστιανοί. Ολα αυτά τα χρόνια παρακολουθώ με αγωνία την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της πολιτείας να διατηρήσει ζωντανή την τόσο ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ελλάδας. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τον Εβρο, οι νέοι μεταναστεύουν, τα χωριά αδειάζουν, τα σχολεία κλείνουν, ο πληθυσμός συρρικνώνεται δραματικά.

Στη Νέα Βύσσα, βορειότερη κωμόπολη της Ελλάδας που βραβεύθηκε το 1995 από την Ακαδημία Αθηνών για το επιτελούμενο εθνικό έργο των κατοίκων της, υπήρχαν τότε 2 νηπιαγωγεία, 3 δημοτικά σχολεία, 1 γυμνάσιο και 1 λύκειο. Σήμερα λειτουργεί ένα δημοτικό σχολείο με 50 μαθητές, που κινδυνεύει και αυτό να κλείσει, και ένα γυμνάσιο – λύκειο.

Δυστυχώς τη Θράκη τη θυμόμαστε μόνον όταν κάποιος Τούρκος αξιωματούχος επισκεφθεί την Κομοτηνή. Τότε γίνεται σάλος, γιατί θίγονται τα πατριωτικά μας αισθήματα, μετά…. απόλυτη σιγή. Ξεχασμένη από όλους και κυρίως από τους πολιτικούς, η Θράκη έχει αφεθεί στην τύχη της και θα είναι μοιραίο αν περιμένουμε την επόμενη επίσκεψη Τούρκου για να αντιδράσουμε.

Μαρια Παπαδακη, Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή