Ο «άγαρμπος» θρίαμβος του Κων. Π. Καβάφη

Ο «άγαρμπος» θρίαμβος του Κων. Π. Καβάφη

Κύριε διευθυντά

Παρά την πλουσιότατη και συνεχώς αυξανόμενη βιβλιογραφία γύρω από τη ζωή και το έργο του Κων. Π. Καβάφη –δεν διατείνομαι ότι την έχω μελετήσει και γι’ αυτό ακριβώς καταφεύγω στην ανταποδοτική και αενάως αρδευομένη στήλη σας– από τότε που με σημάδεψε προσωπικά «Η Πόλις», είτε στο γενέθλιο χωριό μου έμενα είτε στην πολυφημισμένη κωμόπολη της Τσαγκαράδας Πηλίου, με απασχολούσε το εξής, ομολογουμένως ιδιότυπο, ερώτημα: Οσο ζούσε ο Κ.Π. Καβάφης ήταν συνδρομητής της «Καθημερινής»;

Στο ερώτημα αυτό, όπως νομίζω, άμεσα ασφαλής απάντηση θα μπορούσε να δοθεί αν είχαν διασωθεί τα σχετικά έντυπα του λογιστηρίου της «Κ» – στις εποχές που αναφέρομαι.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να την έχει καταγράψει κάποιος μελετητής του Κ.Π.Κ. και εγώ να αγνοώ τη σχετική αναφορά.

Ισως απορείτε γιατί επιμένω. Σας το εξηγώ.

Στο φύλλο της «Κ» της 13ης Δεκ. 2017, στη σελίδα 12, υπάρχει διπλή παρουσία του Κ.Π.Κ. Οχι σε κομμάτι φιλολογικό, σε κάποιο δοκίμιο εμπνευσμένο από το έργο του. Αυτό, εδώ και δεκαετίες, είναι κοινός τόπος και σε κανένα δεν θα έκανε εντύπωση.

Αντίθετα, το επεσήμανα σε βαθυστόχαστο άρθρο κομητιακού αλλά έξοχης οξυδέρκειας και καλλιέργειας συνεργάτου σας –μάλλον στέλεχος θα είναι και γι’ αυτό δεν έχει χρόνο να γράφει συχνότερα– και στην επιστολή «Σφάξε με, αγά, ν’ αγιάσω;», του κ. Γ.Μ. Δώσσα.

Πιο συγκεκριμένα. Διαβάζω στον «Γυάλινο κόσμο» του συνεργάτη σας:

«Το έθεσε με μάλλον άγαρμπη ειρωνεία στο ποίημα… ο Καβάφης».

Και ο επιστολογράφος: «καταφύγιο ο Καβάφης».

Καταφεύγω σε άγαρμπο πετσόκομμα και γίνομαι ακατάληπτος για όσους δεν έχουν διαβάσει τα σχετικά κομμάτια.

Μπορεί να μη βγαίνει νόημα για το τι θέλησα να επισημάνω. Αν όμως συνέχιζα, η επιστολή μου δεν θα δημοσιευόταν. Ρισκάρισα και σταματώ.

Μόνο προλαβαίνω να ρωτήσω: Ποιος ενημερώνει σήμερα τον Κ.Π. Καβάφη για την παγκόσμια επίδραση που ασκεί με το έργο του;

Πετρος Κυπριωτελης, Παγκράτι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή