Το «Τρίτο» από την εποχή Μάνου

Το «Τρίτο» από την εποχή Μάνου

Κύριε διευθυντά

Σε σχέση με επιστολή του κ. Νικολάου Δεληδήμου για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η οποία δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας στις 19 Δεκεμβρίου με τίτλο «Ακούγοντας το Τρίτο Πρόγραμμα», παρακαλώ να μου επιτρέψετε μερικές απαντητικές σκέψεις.

Είναι ευχάριστο, σε κάθε περίπτωση, όταν ακροατές του Τρίτου διατυπώνουν δημόσια την άποψή τους σε σχέση με το περιεχόμενο των εκπομπών και γενικότερα του προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού που καλύπτει τον πολιτισμό στο ελληνικό ραδιοφωνικό φάσμα. «Αλλοίωση της φύσης και της μορφής του σταθμού» διαπιστώνει ο επιστολογράφος σας. Αν εννοεί ότι το Τρίτο έπρεπε να είναι ένα διαρκές juke box εκπεμπόμενης μουσικής, τότε σαφώς το πρόγραμμα του σταθμού σήμερα αφίσταται της γραμμής αυτής. Μένει αταλάντευτα σταθερό στο τρίπτυχο «Παιδεία – τέχνη – ενημέρωση», το οποίο χρησιμοποιεί το Τρίτο ως σύνθημά του εδώ και δεκαετίες (και ο Μάνος Χατζιδάκις το τόνιζε σε κάθε περίσταση). Η ενημέρωση, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς το Τρίτο αποτελεί έναν από τους ελάχιστους διαύλους επικοινωνίας (ακόμη ένας είναι η εφημερίδα σας) των σύγχρονων δημιουργών – ερμηνευτών με το κοινό, ώστε να υπάρχει στοιχειώδης ενημέρωση για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται και τόνωση της πολιτιστικής κίνησης, πέραν του εμπορικού και του γνωστού mainstream.

Προσπερνώ τα περί «αργόσυρτης φλυαρίας» κ.λπ., απλά παραθέτω ένα στατιστικό στοιχείο για το θέμα των «μακροσκελών συνεντεύξεων» στο οποίο επίσης αναφέρεται ο επιστολογράφος σας: τις καθημερινές, από τις 24 ώρες προγράμματος, στις 18 (ποσοστό 75%), αποκλείεται (λόγω ύφους και θεματολογίας της εκπομπής) να ακούσει κάποιος οποιοδήποτε είδος συνέντευξης ή να υπάρχει καλεσμένος/οι. Στο υπόλοιπο 25% και μόνον, είναι πιθανόν (γιατί δεν είναι απαραίτητο, ο κάθε παραγωγός προγραμματίζει την εκπομπή του με ποικιλία και κατά την κρίση του) να υπάρχει κάποια συνέντευξη ή παρουσίαση, με θεματολογία από τη μουσική μέχρι τα εικαστικά και από τη λογοτεχνία μέχρι το θέατρο, στις οποίες συνεντεύξεις πάντα υπάρχει πρόβλεψη και για μουσική που τις συνοδεύει στη μετάδοση. Το Σαββατοκύριακο, το ποσοστό των εκπομπών χωρίς ίχνος συνέντευξης ή παρουσίας καλεσμένου είναι 92%(!), καθώς μόνο 2 ώρες προγράμματος το Σάββατο και άλλες 2 την Κυριακή είναι πιθανόν να έχουν συνέντευξη. 

Ο κ. Ζαχαρίας Σώκος (στις εκπομπές του οποίου αναφέρεται ο επιστολογράφος σας) υπήρξε εκλεκτός συνάδελφος και συνεργάτης της Ραδιοφωνίας, ο οποίος έχει εδώ και αρκετά χρόνια συνταξιοδοτηθεί. Από το φθινόπωρο του 2015 μέχρι τα μέσα του 2016 μεταδόθηκαν από το Τρίτο δεκάδες εκπομπών του (πορτρέτα προσωπικοτήτων) σε επανάληψη από το αρχείο, όπως όμως αντιλαμβάνεται κάποιος, αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται σε βάθος χρόνου, ούτε και συνάγεται από οπουδήποτε ότι το Τρίτο δεν μπορεί να ξανακάνει εκπομπή νέας παραγωγής (όπως και όντως γίνεται) με παρουσίαση σημαντικών Ελλήνων…  Μερικές φορές χάνεται το αυτονόητο και χρειάζεται να το επισημαίνουμε.

Διονυσης Μαλλουχος

Συντονιστής Τρίτου Προγράμματος Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή