Πάσχος, θεριακλήδες και φωτογραφίες

Πάσχος, θεριακλήδες και φωτογραφίες

Κύριε διευθυντά

Ο εκλεκτός αρθρογράφος Πάσχος Μανδραβέλης στο άρθρο του «Η λογοκρισία των νέων ηθών» στις 30 Δεκεμβρίου, κριτικάρει την αλλοίωση έργων τέχνης που επιχειρείται κατά καιρούς.

Στο πρώτο μέρος του άρθρου, τα βάζει με όσους αλλοίωσαν κάποιες εικόνες. Σε αυτές εμφανίζονταν αναγνωρίσιμοι και επώνυμοι, οι οποίοι κρατούσαν είτε το πούρο (Τσώρτσιλ) ή το τσιγάρο τους (Αλέν Ντελόν, Αντρέ Μαλρό, Πολ Μακάρτνεϊ, Σαρτρ και Λούκυ Λουκ) ή την πίπα τους (Ζακ Τατί). Η «λογοκρισία» όμως έχει εξαφανίσει την καπνική τους συνήθεια. Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Μανδραβέλης είναι καπνιστής, αλλά σήμερα που οι βλαβερές επιπτώσεις του καπνού είναι πέραν πάσης αμφιβολίας γνωστές και τεκμηριωμένες από την ιατρική κοινότητα, προκαλεί απορία η θέση αυτή.

Το άρθρο καταφέρεται γενικώς κατά της λογοκρισίας που επέβαλαν κάποιοι «ιεροεξεταστές», όπως αφήνει να εννοηθεί ο αρθρογράφος, σε συγκεκριμένα έργα τέχνης. Αλλά όλα τα αναφερόμενα στο πρώτο μέρος είναι φωτογραφίες ή γραμματόσημα που δύσκολα κάποιος θα τα κατέτασσε σε έργα τέχνης.

Σκεπτόμενος κανείς την υπερβολική ή αυστηρή αντικαπνιστική πολιτική στις ΗΠΑ αλλά και τις αντίστοιχες ηπιότερες αλλά στη σωστή κατεύθυνση πολιτικές όλης της Ευρώπης, απορεί με τα γραφόμενα στο άρθρο. Μόνο στην ηρωική και θεριακλού Ελλάδα μας οι αντικαπνιστικοί νόμοι είναι ανεφάρμοστοι δεκαετίες τώρα προς δόξαν της ιδιαιτερότητάς μας.

Καμία κυβέρνηση δεν επέβαλε την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε. Πράγμα ντροπιαστικό για την Ελλάδα μας, αν αναλογιστούμε ότι Τουρκία και άλλες ασιατικές χώρες, που θα τις θεωρούσαμε «υποβαθμισμένες» πολιτισμικά ή από άποψη βιοτικού επιπέδου, να είναι σωστότερες από την «πολιτισμένη» μας πατρίδα. Η συγκεκριμένη αλλοίωση των φωτογραφιών αυτών είναι απόλυτα σωστή, αφού κάθε διαφήμιση καπνού στις πολιτισμένες χώρες είναι πλέον απαγορευμένη.

Ας θυμόμαστε τον Τσώρτσιλ και όλους τους προαναφερθέντες, χωρίς τα καπνικά αντικείμενα του πόθου τους.

Σίγουρα πολλά νέα παιδιά δεν θα έχουν αυτά τα ιστορικά πρόσωπα σαν παράδειγμα καπνικής μίμησης. Κάποια θα σωθούν από το δηλητήριο του καπνού και η χειμαζόμενη οικονομικά χώρα δεν θα πληρώσει επεμβάσεις, νοσηλείες και χημειοθεραπείες που η σωστή αυτή λογοκρισία θα αποτρέψει.

Δημητρης Γεωργαντας, Χειρουργός, Μαρούσι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή