«Η άποψη ενός γέροντα Μακεδόνα»

«Η άποψη ενός γέροντα Μακεδόνα»

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» της 6-7/1/2018 δημοσιεύθηκε το άκρως ενδιαφέρον και λίαν επίκαιρο άρθρο του εξαίρετου δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Μέρτζου με τον τίτλο «Εντιμος συμβιβασμός με το κράτος των Σκοπίων». Στο ολοσέλιδο κείμενο ο έμπειρος δημοσιογράφος κάνει εκτεταμένη και πλήρως τεκμηριωμένη ανάλυση του αποκαλουμένου «σκοπιανού» ή «μακεδονικού» προβλήματος, που δεκαετίες τώρα ταλανίζει τη χώρα και προτείνει, ορθώς, ότι είναι πλέον μοναδική ευκαιρία να επιλυθεί προς όφελος αμφοτέρων των χωρών με ένα έντιμο συμβιβασμό, διότι «αύριο θα είναι πολύ αργά», σύμφωνα με τα βάσιμα επιχειρήματα που παραθέτει.

Ο Νίκος Μέρτζος, τον οποίο γνωρίζω από τα χρόνια που συνυπηρετούσαμε στο γραφείο Τύπου του Γ΄ Σώματος Στρατού, είναι αγνός και μαχητικός πατριώτης, που έχει το θάρρος της γνώμης και εκφράζει χωρίς δισταγμούς τις απόψεις του επί των εθνικών μας θεμάτων. Ως γνήσιος Μακεδών αγωνίστηκε τόσο με την αρθρογραφία του στην ιστορική εφημερίδα «Ελληνικός Βορράς», της οποίας διετέλεσε εκδότης, όσο και με τα βιβλία και διαλέξεις του προς υπεράσπιση του ονόματος και των λοιπών δικαιωμάτων της μαρτυρικής μακεδονικής γης.

Ενδεχομένως, κάποιοι αναγνώστες να ανέμεναν μια σκληρή στάση του αρθρογράφου, προς ξεσηκωμό του κόσμου σε διαδηλώσεις και συλλαλητήρια για μη αποδοχή κάποιας λύσης ως προς την επίμαχη ονομασία, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα οδηγηθεί σε σύνθετο τοπωνυμικό προσδιορισμό. Θεωρώ ότι στην παρούσα κατάσταση η θέση που παίρνει ο Μέρτζος, «ένας γέρων Μακεδών», όπως αυτοχαρακτηρίζεται, είναι μετριοπαθής, σοφή και συνετή και χρήζει ιδιαίτερης μελέτης και αξιοποίησης από όσους υπεύθυνα χειρίζονται το ζήτημα.

Δημητριος Δημηνας, Δικηγόρος Κατερίνης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή