Σαφής διευκρίνιση από την ΕΑΑΔΗΣΥ

Σαφής διευκρίνιση από την ΕΑΑΔΗΣΥ

Κύριε διευθυντά

Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι στην εφημερίδα σας δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ επ’ ευκαιρία της γενικής συνέλευσης του ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνικών Εταιρειών), στο πλαίσιο του οποίου υπήρξε αναφορά στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ). Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, στο εν λόγω ρεπορτάζ σημειώνεται ότι, σύμφωνα με καταγγελίες των εταιρειών του κλάδου κατασκευών, γίνεται λόγος για «όργια αυθαιρεσιών των αναθετουσών αρχών κατά κανόνα δήμων ή περιφερειών, υπό την ανοχή ή συγκάλυψη της ΕΑΑΔΗΣΥ». Στη συνέχεια, στο ίδιο ρεπορτάζ, γίνεται αορίστως αναφορά, αποδιδόμενη στον πρόεδρο του ΣΑΤΕ, περιπτώσεων δημοσίων συμβάσεων που «βαπτίζονται» προμήθειες προς καταστρατήγηση του νόμου δημοσίων συμβάσεων.

Επ’ αυτών επιτρέψτε μας να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα: Κατ’ αρχήν, θεωρούμε ότι, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ο συντάκτης του ρεπορτάζ όφειλε να επικοινωνήσει με την ΕΑΑΔΗΣΥ πριν από τη δημοσίευσή του, προκειμένου να έχει στη διάθεσή του, αλλά και να θέσει στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού της εφημερίδας σας, την άποψη επί του θέματος και της εμπλεκόμενης – εγκαλούμενης, κατά το ρεπορτάζ, ανεξάρτητης αρχής.

Οπως πιστεύουμε, είναι πρόδηλο ότι γενικόλογες αναφορές σε απόψεις τρίτων με υπαινιγμούς επιλήψιμης συμπεριφοράς, χωρίς να επιχειρείται καν επικοινωνία προς επαλήθευση, κείνται, κατά την άποψή μας, σαφώς πέραν της αναμενόμενης συμβολής από πλευράς του Τύπου προς την ορθή και αντικειμενική παρουσίαση και αξιολόγηση των ζητημάτων, σε συνδυασμό με την πάντοτε ευπρόσδεκτη κριτική. Πολύ περισσότερο που τέτοιου είδους ζητήματα άπτονται της ακεραιότητας της Αρχής, του κρίσιμου και θεσμικού χαρακτήρα του έργου της στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, αλλά και του ελεγκτικού της ρόλου, θέματα για τα οποία η Αρχή θα είχε πολλά επί της ουσίας να παρατηρήσει.

Ο προεδρος και τα μελη της ΕΑΑΔΗΣΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή