Οι δημαγωγοί στη δημοκρατία

Οι δημαγωγοί στη δημοκρατία

Κύριε διευθυντά

Σχετικά με το βιβλίο που σχολιάζει ο κ. Νίκος Λιναρδάτος περί του «θανάτου των δημοκρατιών» (φ. της 3/2), αυτά τα είχε περιγράψει ο Πλάτωνας στην «Πολιτεία» (και ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά»), θεωρώντας ότι κάθε σύστημα έχει μια εσωτερική τάση παρεκτροπής και υπόκειται σε φθορά! Αλλά θεωρεί ότι αυτά είναι επακόλουθα (1) εσωτερικού διχασμού στην ίδια την ηγετική τάξη μέσα σε κάθε οργάνωση και (2) του ότι ο ίδιος ο λαός «παρεκτρέπεται», χάνει το μέτρο και γίνεται άπληστος και ασυμμάζευτος και τα πράγματα ωθούνται στον απολυταρχισμό!

Μάλιστα, θεωρούσαν (Σωκράτης, Πλάτων, Ισοκράτης, Δημοσθένης, Πλούταρχος κ.ά.) ότι οι δημαγωγοί = οι ηγέτες του «δήμου» (=των φτωχών), στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν εξουσία, προσπαθούν να είναι αρεστοί, και έτσι πιο πολύ «διαφθείρονται» οι ίδιοι από τις ορέξεις και τις επιθυμίες της μάζας «των πολλών» παρά τη διαφθείρουν!

Είναι κρίμα που οι συγγραφείς δεν εξέτασαν τέτοιες σπουδαίες πρωτογενείς ιστορικές πηγές!

Πετρος Γ. Δουκας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή