Γέρασα, Γάδαρα

Κύριε διευθυντά

Οι λαοί ποδηγετούνται από τις κυβερνήσεις τους, αλλά οι κυβερνήσεις έχουν ανάγκη να τους στηρίζει ο Τύπος στις θετικές τους ενέργειες και να τους αποτρέπει από σφάλματα και εφησυχασμό. Στη στήλη των αναγνωστών βλέπω πόσο αγωνιά ο κόσμος για την έκβαση του Σκοπιανού, αλλά στις διάφορες εφημερίδες και τα κανάλια βλέπω θέσεις ανάλογες με την κομματική τους τοποθέτηση. Θλίψη μου προκάλεσε η συνέντευξη του κ. Μπουτάρη με την οποία υποστήριζε ότι σε τίποτε δεν θα μας βλάψει η μετονομασία των Σκοπίων σε Μακεδονία σαν δεύτερο συνθετικό, γιατί λέει είναι ένα μικρό κράτος χωρίς στρατό, χωρίς πόρους, που από την Ελλάδα και τους Ελληνες ζει. Σαν να λέμε «το ποντίκι που βρυχάται». Ομως, δεν είναι έτσι. Η άρνησή τους να παραδεχτούν ότι είναι Σλάβοι και καθόλου Μακεδόνες, κρύβει τις άνομες προθέσεις τους μια μέρα να έχουν δικό τους λιμάνι τη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη όποιων βρίσκονται πίσω τους.

Στα μαθητικά μου χρόνια είχα διαβάσει για την ελληνική Δεκάπολη που βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Ιορδάνη και μετά την ξέχασα, μέχρι που πριν από λίγα χρόνια είδα τον εθνικό μας μάγειρα κ. Μαμαλάκη να μιλάει για τις συνταγές του από μια μακρά πλακόστρωτη οδό που στις δύο πλευρές της έστεκαν σειρές λευκών κιόνων που διαλαλούσαν ότι βρίσκονταν σε ελληνικό τόπο. Ναι, η ελληνική Δεκάπολις που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος και οι στρατηγοί του, για να μείνουν όσοι στρατιώτες είχαν κουραστεί πολεμώντας, είναι ακόμα ζωντανή και έχει ακόμα τα ελληνικά της ονόματα. Γέρασα, Δίον, Πέλλα, Αντιόχεια (του Ιππου), Φιλαδέλφεια, Γάδαρα.

Θα ήθελα ο κ. Κοτζιάς να ρωτήσει τον κ. Ζόραν Ζάεφ γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και οι στρατηγοί του έδωσαν στη Δεκάπολη ονόματα σε γλώσσα ελληνική και όχι σκοπιανή; Θα ήθελα να μάθω την απάντησή του.

Αλεξανδρα Καραβια – Λαμπαδαριδου

Συντ. συμβολαιογράφος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή