Το ανεξίτηλο όνειδος μιας ψήφου…

Το ανεξίτηλο όνειδος μιας ψήφου…

Κύριε διευθυντά

Πριν από τρία χρόνια, στις 29 Δεκεμβρίου 2014, η Βουλή απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να διαλυθεί και να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές. Ηταν ακριβώς η εποχή που η χώρα ετοιμαζόταν να βγει στις αγορές και η προβλεπόμενη ανάπτυξη για το 2015 ήταν 2,7%.

Μεταξύ των δυνάμεων που έδρασαν συνειδητά κατά του εθνικού συμφέροντος σε εκείνη την ψηφοφορία ήταν το κόμμα της ΔΗΜΑΡ, που στις εκλογές έμεινε εκτός Βουλής. Με την πράξη της αυτή υπέγραψε το πιστοποιητικό θανάτου της ανανεωτικής Αριστεράς. Από τους βουλευτές και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκείνης της εποχής, άλλοι αποσύρθηκαν από την πολιτική σκηνή, άλλοι προσχώρησαν στη ριζοσπαστική Αριστερά και άλλοι εντάχθηκαν στις τάξεις της ΔΗΣΥ.  Η περηφάνια για την ψήφο του 2014 όσων έφεραν στην εξουσία και σήμερα υπηρετούν το κυβερνών κόμμα είναι κατανοητή. Αλλά οι υπόλοιποι; Συνεχίζουν αγέρωχοι σαν να μη συνέβη τίποτα. Και επειδή στον τόπο αυτό σχεδόν όλοι ξεχνούν γρήγορα και έτσι κανείς δεν τους ρωτάει αν μετάνιωσαν, ξέχασαν και οι ίδιοι το όνειδος της ψήφου τους.

Της πολιτικής ευθύνης για την παρ’ ολίγον έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, την υπογραφή τρίτου μνημονίου με βαρύτατες περικοπές μισθών και συντάξεων και φορολογικές επιβαρύνσεις, και την τριετή οικονομική οπισθοδρόμηση με άδηλο το μέλλον· και ακόμη γιατί συνέβαλαν ώστε να έλθει στην εξουσία μια κυβέρνηση που δεν έχει κανένα ηθικό και θεσμικό φραγμό.

Μιχαηλ Πασχαλης Ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Τμήμα Φιλολογίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή