Ο υποκατώτατος μισθός και η ανεργία

Ο υποκατώτατος μισθός και η ανεργία

Κύριε διευθυντά

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στην εθνική συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεσμεύτηκε για κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των 510 ευρώ, ένα μέτρο που απαίτησε το ΔΝΤ το 2012, όταν η χώρα βρισκόταν σε έκτακτη ανάγκη. Αυτήν την παρέμβαση του ΔΝΤ ο κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου χαρακτήρισε «δραματική» στο άρθρο του «Δέσμευση επί της ουσίας». Παρ’ όλ’ αυτά, η εμπειρία από το εξωτερικό δείχνει ότι ένας χαμηλότερος κατώτατος μισθός για τους νέους είναι επωφελής για τη μείωση της ανεργίας και γενικότερα για την οικονομία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την εισαγωγή του κατώτατου μισθού το 1998, η κυβέρνηση των Εργατικών δημιούργησε χαμηλότερη κλίμακα για τους νέους μεταξύ 18 και 21 χρόνων.

Με τα χρόνια οι κλίμακες αυξήθηκαν και πλέον υπάρχουν 5 κατηγορίες από 16 έως 25 χρόνων. Σήμερα, η διαφορά του ύψους του κατώτατου μισθού για ενηλίκους άνω των 25 με τον μικρότερο υποκατώτατο μισθό είναι σχεδόν διπλάσια (σε σύγκριση με τη μία κλίμακα και τη διαφορά των 70 ευρώ στην Ελλάδα). Δυστυχώς, η ανεργία για τους νέους είναι καταστροφική. Ερευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ (The wage Scar from youth unemplmoyment, 2004) έχει βρει συσχέτιση μεταξύ της ανεργίας των νέων και της ανεργίας μετέπειτα στη ζωή μέχρι την ηλικία των 40 χρόνων!

Από την εμπειρία μου ως εργοδότης το κόστος για μια εταιρεία σε χρόνο και εκπαίδευση όταν προσλάμβάνει νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία είναι δυσβάσταχτο. Αυτό λοιπόν το κόστος μπορεί να ισοσταθμισθεί με τη μείωση του μισθού κατά βαθμίδες βάσει της εμπειρίας από το εξωτερικό.

Δημητρης Κωνσταντινιδης, Διευθύνων σύμβουλος, Ηνωμένο Βασίλειο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή