Scripta manent… α λα ΣΚΡΙΠ

Κύριε διευθυντά

Εν όψει της εξαγγελθείσης τροποποιήσεως του Συντάγματος, προτείνω στη σεβαστή κυβέρνηση, την επικαιροποίηση των συνταγματικών προβλέψεων της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας «ΣΚΡΙΠ», τις οποίες ανεύρον στο φύλλο αυτής της 24.10.1893, κατά τις οποίες:

Αρθρον 5. Ουδείς συλλαμβάνεται ή φυλακίζεται, εάν είναι φίλος της κυβερνήσεως. Επίσης ουδεμία ποινή επιβάλλεται άνευ αδείας των συμπολιτευομένων βουλευτών. Αρθ. 6. Οι Ελληνες έχουσι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, εάν πρόκειται να ομιλήση ο Γεννάδιος (επικαιροποίηση: ο Παύλος Πολάκης για να τρομάζουν οι αστοί). Αρθ. 9. Ουδείς δύναται να εκδίδη εφημερίδα, αι δε υπάρχουσαι –πλην του ΣΚΡΙΠ– διακόπτονται. (Επικαιροποίηση: Ουδείς δύναται να εκδίδη εφημερίδα ή να διαθέτη τηλεοπτικόν δίαυλον, εάν αύτη ή τούτο δεν έχει «προοδευτικόν πρόσημον».) Αρθ. 18. Εάν είναι παραμοναί εκλογών ο διάδοχος δύναται να ενηλικιωθή και από το τρίτο έτος της ηλικίας. (Η επικαιροποίηση: Το όριο ηλικίας των ψηφοφόρων είναι το 13ον έτος της ηλικίας των). Αρθ. 24. Οι εκπληρώσαντες τα χρέη βουλευταί λαμβάνουσι αποζημίωση… και τρεις χιλιάδας ρουσφέτια, εάν είναι κυβερνητικοί (ή εάν τους χαρακτηρίζει «προοδευτική αντίληψη»). Αρθ. 25. Οι υπουργοί διορίζονται κατά τας ανάγκας του κόμματος. Αρθ. 28. Ανευ νόμου στρατός ξένος δεν δύναται να διαμείνη εις το κράτος. Προκειμένου περί χρεοκοπίας δύναται να έλθωσι και θωρηκτά. (Επικαιροποίηση: Προκειμένου περί χρεοκοπίας δύναται να εκποιείται εν τω συνόλω η χώρα, εφ’ όσον η κυβέρνηση είναι αριστερής προέλευσης και, κατ’ αμάχητον τεκμήριον, εξ αυτού του λόγου διαθέτει και «ηθικό πλεονέκτημα»)…

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή