«Ο πρίγκιψ Ανδρέας ήτο ικανός ηγήτωρ»

«Ο πρίγκιψ Ανδρέας ήτο ικανός ηγήτωρ»

Κύριε διευθυντά

Με έκπληξη διάβασα στο φύλλο της «Καθημερινής» της 13ης Μαΐου το αφιέρωμα «Εργα και ημέρες του πρίγκιπα Ανδρέα», στο οποίο αναφέρεται εμφατικά ότι «του αφαιρέθηκε η διοίκηση του Β΄ Σώματος Στρατού, λόγω ανικανότητας και καταφανούς ανεπάρκειας στη διοίκηση μεγάλων μονάδων στρατού».

Δεν γνωρίζω το επιστημονικό υπόβαθρο του συντάκτη και την πηγή αυτής της πληροφορίας, αλλά αυτή είναι παντελώς ανακριβής. Ουδέποτε του αφαιρέθηκε η διοίκηση του Β΄ Σώματος Στρατού, την οποία διατήρησε μέχρι την άνοιξη του 1922, για να αναλάβει, κατόπιν αιτήσεώς του, τη διοίκηση του Ε΄ Σώματος Στρατού. Επίσης, πότε και από ποιον του αποδόθηκαν οι ανωτέρω απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί; Εκτός αν αυτοί αναφέρονται στην απόφαση του Στρατοδικείου, όπου παραπέμφθηκε ως εξιλαστήριο θύμα, δεν του επετράπη ούτε να έχει μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ είναι γνωστή η προεξόφληση του αποτελέσματος της δίκης από τον στρατηγό Θ. Πάγκαλο.

Για την ιστορία, ο πρίγκιπας Ανδρέας υπήρξε ικανότατος ηγήτωρ, τόσο κατά τη διοίκηση της XII Μεραρχίας στις πρώτες φάσεις των επιχειρήσεων προς Αγκυρα, όσο και στη συνέχεια ως διοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού, το οποίο οδήγησε εν μέσω πολύ μεγάλων δυσχερειών διά της Αλμυράς Ερήμου μέχρι και πέραν του Σαγγαρίου, ενώ υπό τη διοίκησή του το Β΄ Σώμα Στρατού κατέλαβε το φοβερό οχυρό Καλέ Γκρότο. Τη διαφωνία του, που διατύπωσε επισήμως προς το Γενικό Στρατηγείο ως προς την αντιμετώπιση κρίσιμης καταστάσεως την 9η Σεπτεμβρίου 1921, εκμεταλλεύθηκαν στελέχη του Γενικού Στρατηγείου, για να αποδώσουν αβάσιμα σε αυτήν την αποτυχία της τελικής φάσης των επιχειρήσεων προς κατάληψη της Αγκυρας, κατηγορία που υποστήριξαν και στη δίκη του για την οποία καταδικάσθηκε σε θάνατο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος δεν πέθανε από «ψυχική συντριβή», όπως αναφέρεται στο τέλος του αφιερώματος, αλλά από βαριά εγκεφαλική αιμορραγία. Επίσης, στη λεζάντα μιας από τις φωτογραφίες αναφέρεται, προφανώς εκ παραδρομής, ότι ο πρίγκιπας Ανδρέας ήταν γιος του βασιλέα Κωνσταντίνου, αντί του Γεωργίου Α΄.

Δρ Γρηγοριος Ι. Σκαμπαρδωνης, Υποστράτηγος Υγειονομικού ε.α., ιστορικός ερευνητής, Παπάγου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή