Η ανοχή στην Τουρκία από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Η ανοχή στην Τουρκία από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Κύριε διευθυντά

Είναι επιτέλους καιρός η Δύση, ΗΠΑ και Ε.Ε., να σταθεί απέναντι στην αφερέγγυα και επικίνδυνη Τουρκία που εγκαθιστά ρωσικά πυραυλικά συστήματα, ρωσικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς πυρηνικής ενέργειας, που παίζει με το ΝΑΤΟ και που δεν πιστεύει στις θεμελιώδεις αρχές του δυτικού πολιτισμού. Τα μέλη της Ε.Ε. έχουν προφανώς υποχρεώσεις, έχουν όμως και δικαιώματα. Σχέση που αντιστοίχως όφειλε να ισχύει και μεταξύ συμμαχικών κρατών.  Και όμως, έχουν περάσει πολλά χρόνια που ολόκληρη η Δύση ανέχεται την εισβολή και κατοχή τμήματος της Κύπρου, με τρόπο που προσβάλλει τις πανανθρώπινες αξίες. Αξίες για τις οποίες κοπτόμαστε όταν αλλού αυτές καταπατούνται.

Ιστορικά, η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τις διαφορές ομόρων γειτόνων της για να επεκταθεί, αδιαφορώντας για διεθνείς συνθήκες. Γεγονός που και σήμερα έντεχνα προσπαθεί. Κατ’ ανάλογο τρόπο ο Ερντογάν κατόρθωσε με το κατασκευασμένο πραξικόπημα να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Οι καθημερινά πολλαπλές εναέριες και θαλάσσιες παραβιάσεις των ελληνικών συνόρων αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις συνόρων της Ε.Ε., την προστασία των οποίων επωμίζεται αποκλειστικά μόνη της η Ελλάδα επιβαρύνοντας αβάσταχτα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κυριαρχία μιας χώρας έναντι μιας όμορης γείτονος λήγει στα κοινά τους σύνορα, χερσαία είτε θαλάσσια. Η άλλη πλευρά των συνόρων ανήκει στον γείτονα. Είναι ακριβώς αυτό που δεν θέλει να σεβαστεί ο Ερντογάν παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες, «παίζοντας στην κόψη του ξυραφιού». Και όμως, με την αρωγή και την ευθύνη των ΗΠΑ και της Γερμανίας, δημιουργήθηκε ένας στρατιωτικός κολοσσός, η Τουρκία, με αντίστοιχη βιομηχανία που εκτρέφει την αλαζονεία του σουλτανίζοντος Ερντογάν για επεκτατισμό στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα μια σύρραξη να είναι δυνατή. Οταν η Δύση αδιαφορεί για την τουρκική παρεμπόδιση εκμετάλλευσης κυπριακών θαλασσίων κοιτασμάτων, η ανοχή γίνεται ενοχή.

Προκειμένου η Ε.Ε. να χαίρει εκτιμήσεως και σεβασμού, επιβάλλεται να μεριμνήσει για συνοχή και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με δικές της ένοπλες δυνάμεις. Είναι βέβαιο ότι μόνο η σθεναρή φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε. θα αποτρέψει ενδεχόμενη εμπλοκή στο Αιγαίο αποφεύγοντας, εκτός των άλλων, τεράστια οικονομικά βάρη. Επιτέλους, δεν είναι δυνατόν να εξομοιώνεται ο θύτης με το θύμα.

Στελιος Ιδομ. Κογχυλακης, Παλαιό Φάληρο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή