ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Το «θρίλερ» με ΠΓΔΜ και η γλώσσα μας

grammata-anagnwstwn--5

Κύριε διευθυντά
Το κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα στην «Καθημερινή» της Κυριακής (3/6) ήταν «Θρίλερ σε δόσεις για το Σκοπιανό», ενώ κατά το Λεξικό Μπαμπινιώτη «Θρίλερ» είναι ταινία ή ανάγνωσμα… που προκαλεί στον θεατή ή αναγνώστη αισθήματα αγωνίας ή και τρόμου. Διερωτήθηκα ποιοι Ελληνες κατατρύχονται από τα αισθήματα αυτά για την εξέλιξη ή και την έκβαση της προσπάθειας της ΠΓΔΜ να εξασφαλίσει εισιτήριο για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. (με την έκθυμη συμπαράσταση των τελευταίων), εκτός από όσους θέλησαν αρχικά να τη χρησιμοποιήσουν ως αντιπερισπασμό και για κομματικούς λόγους, παρασύροντας και τους άλλους (αθέλητα;) στο παιχνίδι αυτό. Μήπως τελικά έμπλεξαν (μπλέξαμε;) όλοι με το «φούσκωμα» του θέματος σε βαθμό ανεξέλεγκτο;

Με αφορμή την –υπερθεωρητική– συζήτηση για την από δεκαετιών ταυτότητα και γλώσσα των συγκεκριμένων γειτόνων μας (με απλή συμβατική αλλαγή κειμένων), θυμήθηκα ότι στην παλαιολιθική εποχή των νομικών μου σπουδών είχα μάθει πως επίσημη γλώσσα του κράτους μας ήταν η γλώσσα του Συντάγματος και των νόμων του.

Πράγματι, το άρθρο 107 του Συντάγματος του 1911, που ίσχυε μέχρι την 1-1-1952, όριζε ότι: «Επίσημος γλώσσα του Κράτους είναι εκείνη, εις την οποίαν συντάσσεται το πολίτευμα και της Ελληνικής νομοθεσίας τα κείμενα…».

Μήπως κάποια τέτοια διατύπωση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη;

Κ. Γ. Μπονιφατσης