Το υδροθεραπευτήριο, ο Τσίλλερ, η Αιδηψός

Το υδροθεραπευτήριο, ο Τσίλλερ, η Αιδηψός

Κύριε διευθυντά

Διαβάζοντας στην «Κ» της 11/05/2018 το άρθρο του κ. Πάσχου Μανδραβέλη «Με τον παρά τους και τον δήμο τους» και όσα σωστά γράφει ο εκλεκτός συνεργάτης σας, θα ήθελα να θέσω υπ’ όψιν τα ακόλουθα: Η Αιδηψός υπήρξε από παλιά δήμος, ίσως ο παλαιότερος σε όλη την Εύβοια. Χάρη στις ιαματικές πηγές της μαζί με την ύδρευση, τα δημοτικά τέλη, τον φόρο παρεπιδημούντων και άλλες προσόδους υπήρξε πάντοτε οικονομικά αυτάρκης. Να προσθέσω ότι εισέπραττε και σοβαρό ποσό από τον ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού) ως δικαίωμα από τις εισπράξεις των ιαματικών πηγών.

Για την ιστορία, να σημειώσω ότι η πολιτεία της μεταξικής περιόδου απαλλοτρίωσε τις ιαματικές πηγές και τα λουτρικά καταστήματα χωρίς να καταβάλει το ανάλογο τίμημα. Ετσι σήμερα η Αιδηψός αντί να εισπράττει τα έσοδα από τη χρήση των ιαματικών υδάτων, εισπράττει ένα μέρος αυτών, ενώ ο ΕΟΤ εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος από την εκμετάλλευση του σύγχρονου υδροθεραπευτηρίου που ανήγειρε ο ΕΟΤ σε δημοτικό οικόπεδο.

Κατά συνέπεια, η Αιδηψός δεν επιβάρυνε το Δημόσιο, αλλά αντίθετα το Δημόσιο εισέπραττε και εισπράττει από την Αιδηψό. Με τα έσοδά της θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της παρέχει ο πλούτος των ιαματικών πηγών (οι οποίες αναβλύζουν και μέσα από τη θάλασσα σε ένα σημείο) έτσι ώστε και τον χειμώνα να γίνεται κάποια εκμετάλλευση και να υπάρχουν έσοδα, με την επιμήκυνση δηλαδή της λουτρικής περιόδου. Το παλαιό υδροθεραπευτήριο «Αγιοι Ανάργυροι» θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, ανακαινιζόμενο βεβαίως, και η μεγάλη του αίθουσα θα μπορούσε να γίνει χώρος πολλαπλών χρήσεων (για παραστάσεις, διαλέξεις, προβολές) και από την εκμετάλλευση της αίθουσας θα μπορούσε ο δήμος να έχει επιπλέον έσοδα. Δυστυχώς, το κτίσμα αυτό, έργο Τσίλλερ, κινδυνεύει να κατεδαφιστεί λόγω της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης του ΕΟΤ και της δημοτικής αρχής.

Σπυρος Καραντζης Καστρί – Ν. Ερυθραία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή