Ο βομβαρδισμός της συλλογικής μνήμης

Ο βομβαρδισμός της συλλογικής μνήμης

Κύριε διευθυντά

Ποιος θυμάται σήμερα «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»; Ναι, καλά καταλάβατε. Εννοώ «το σκάνδαλο Novartis» και την παραπομπή στη Βουλή δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών, προκειμένου να διερευνηθεί η άσκηση δίωξης εναντίον τους για ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας, της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες!

Ξεχάστηκε ακόμη και από τα ίδια τα θύματα αυτής της εξωφρενικής πολιτικοδικαστικής σκευωρίας. Ξεχάστηκε, όπως τόσα άλλα στις δύο θητείες αυτής της κυβέρνησης. Οπως το φοβερό πρώτο εξάμηνο του 2015, που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού, επέβαλε τους κεφαλαιακούς ελέγχους στις τράπεζες, μας φόρτωσε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και στη συνέχεια ένα τέταρτο, ζημίωσε τη χώρα κατά εκατό δισεκατομμύρια και μας έδεσε χειροπόδαρα για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Ξεχάστηκαν τόσα και τόσα, επειδή η κυβέρνηση βομβαρδίζει συστηματικά τη συλλογική μνήμη με διαδοχικά σοκ και διχαστικά διλήμματα, όπου το επόμενο είναι εξίσου ισχυρό ή ισχυρότερο και έχει μεθοδευτεί για να βυθίσει το προηγούμενο στη λήθη. Και έτσι,όλα να ξεκινήσουν από την αρχή και μάλιστα πολύ γρηγορότερα από ό,τι συνέβαινε με την Ηρα, που ανακτούσε κάθε χρόνο την παρθενία της παίρνοντας το λουτρό της στην Κάναθο πηγή.

Ξεχάστηκαν επειδή το Μακεδονικό επισκίασε «το σκάνδαλο Novartis», ακόμη και την παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές. Και τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στο τραπέζι τον «χωρισμό Eκκλησίας και κράτους», ώστε να παραμεριστούν από την επικαιρότητα η συμφωνία για τα Σκόπια και η οδυνηρή αλήθεια πίσω από την «έξοδο από τα μνημόνια» – έξοδος που θα είχε λάβει χώρα στις αρχές του 2015 και με ασύγκριτα καλύτερους όρους, αν δεν είχε ανατραπεί η τότε κυβέρνηση.

Ξεχάστηκαν τα πάντα, γιατί η «κυβερνώσα» Αριστερά, αντί να κυβερνά, αντιπολιτεύεται τους πάντες. Αντιπολιτεύεται τη μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση, αντιπολιτεύεται τον προηγούμενο εαυτό της, αντιπολιτεύεται τους πολίτες, αντιπολιτεύεται τον συγκυβερνήτη της.

Μιχαηλ Πασχαλης, Ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή