ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Ο Πούτιν, ο άγιος Παΐσιος και ένα σχόλιο

grammata-anagnwstwn--14

Κύριε διευθυντά
Σε άρθρο της «Καθημερινής» της 12ης Ιουλίου υπό τον τίτλο «Τέλος ψευδαισθήσεων» της κ. Ξένιας Κουναλάκη, διακρίνω μια υπερβολικά κάκιστη εικόνα και προσβολή της Ρωσίας καθώς και του προέδρου αυτής κ. Βλαδίμηρου Πούτιν. Απαντώ με περισυλλογή.

Πρέπει να έχουμε υγιή νοημοσύνη στο πνεύμα, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα, έστω και λίγο, να αντικρίσουμε στον καθρέπτη της ζωής την αλήθεια! Ο εγωισμός πάντα την τυφλώνει.

Μάλιστα, την αγία ημέρα εορτής του Γέροντα Παϊσίου –να έχουμε την ευχή του– αναφέρθηκε και στο πρόσωπό του. Τον συνάντησα αρκετές φορές στο Αγιον Ορος και ίσως να γνωρίζω κάτι περισσότερο από την κατάπτωση του δυτικού κόσμου. Πάντως στην υπεροψία του λόγου κυματίζει η εμπάθεια κατά του ρωσικού έθνους.

Νοστης Ψαρρας

o-poytin-o-agios-amp-nbsp-pa-sios-kai-ena-scholio0
Δεκάλογο με προαπαιτούμενα του υπεύθυνου κολυμβητή δημοσίευσε η εφημερίδα του εν Αμβούργω Συλλόγου της Υγιεινής (Verein für Gesundheitspflege), που απαιτούν είναι αλήθεια πειθαρχία, και το εν λόγω κείμενο φιλοξένησε η «Εστία» σε ρεπορτάζ της εποχής (20/7/1886). «Το λουτρόν και το κολύμβημα εισίν ωφελιμότατα και εν καύσωνι και εν ψύχει». Και βεβαίως ο ευρωπαϊκός Νότος –και δη η Ελλάδα– αποτελεί πανίσχυρο θερινό μαγνήτη για όσους βάζουν πολύ ψηλά τον πήχυ αναψυχής. Στη φωτογραφία, ώσμωση λουομένων στην παραλία Αλίμου, με αλτρουιστική διάθεση για τη χρήση του θαλάσσιου ζωτικού χώρου. Τι πιο φυσικό να ακούγεται κάθε τόσο και λιγάκι η προτροπή: «Μπες, είναι τόσο ζεστό το νερό σήμερα».