Το καρπούζι, το κράνος, ο Ιαβέρης, τα τροχαία

Το καρπούζι, το κράνος, ο Ιαβέρης, τα τροχαία

Κύριε διευθυντά

Για άλλη μία φορά ο Ιαβέρης (Αναστάσιος Μαρκουίζος), που δεκαετίες αγωνίζεται για τη μείωση των τροχαίων, έδωσε ένα συγκλονιστικό παράδειγμα. Μιλώντας στην ΕΤ1, στις 12 Αυγούστου, έδειξε μια χαρακτηριστική εικόνα. Εβαλε ένα καρπούζι μέσα σε ένα κράνος και κούμπωσε το λουρί. Αφησε το κράνος-καρπούζι να πέσει στο δάπεδο. Το καρπούζι δεν έπαθε τίποτα. Αφήνοντας όμως το καρπούζι να πέσει στο δάπεδο μόνο του, έγινε κομμάτια. Ετσι δυστυχώς γίνονται και τα κεφάλια των ανεγκέφαλων οδηγών δικύκλων που δεν φορούν κράνος. Και έρχεται εδώ η εγκληματική αδιαφορία διαχρονικώς όλων των κυβερνήσεων που αδιαφορούν για τα τροχαία. Εχουμε εξήντα χιλιάδες νεκρούς, ανέφερε, και πολλαπλάσιους τραυματίες και ανάπηρους, τα είκοσι τελευταία χρόνια. Ιλιγγιώδης αριθμός, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ίδιο διάστημα έχουμε διακόσιους νεκρούς από πυρκαγιές (Ηλεία-Μάτι), αλλά έξι χιλιάδες από πνιγμούς. Αλλος ένας τομέας που η θαλασσινή χώρα μας έχει τα πρωτεία, δυστυχώς.

Φυσικά, είμαστε πρώτοι στα τροχαία πανευρωπαϊκώς και με διαφορά. Και ενώ στην Ευρώπη υπάρχει αξιόλογη μείωση των τροχαίων τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας, πάλι δυστυχώς,  μείωση είναι σημειωτόν, και προκύπτει από την μείωση του κυκλοφοριακού, λόγω της κρίσης. Η μείωση όμως θα έλθει μόνο από την πρόληψη. Αυστηρή αστυνόμευση για αλκοόλ, ταχύτητα, κράνος και ζώνη. Θα ακούσει κάποιος αρμόδιος εκεί στο υπουργείο «Τραυματισμού του Πολίτη»;

Δημητρης Γεωργαντας, Χειρουργός, Μαρούσι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή