ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Ιστορία, γεωγραφία, μνήμες, Μακεδονικό

Ιστορία, γεωγραφία, μνήμες, Μακεδονικό

Κύριε διευθυντά
Στην ποδοσφαιρική γλώσσα λέμε ότι «το γκολ είναι από τα αποδυτήρια, πριν το σφυρίξει ο διαιτητής» και έχει αυτό 10% εφαρμογή και στο «Μακεδονικό», αφού και η ιστορία στρατού για μακεδονικό μέτωπο μιλάει, ο καθηγητής ΑΠΘ Βακαλόπουλος όπως και η συνθήκη Βουκουρεστίου 1913 για Βόρεια-σερβική Μακεδονία, ανατολική του Πιρίν, βουλγαρική και ελληνική Μακεδονία αναφέρουν. Ομως: η πρόταση του αείμνηστου Κων. Μητσοτάκη για Σλαβομακεδονία, ή αμετάφραστο με μία λέξη Slavomacedonia, δεν γνωρίζω πόσο πολύ ή καθόλου ρίχθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, που θα έβαζε τα πράγματα στη σωστή θέση, αφού:

1. Δεν θα μπορούσε να χωρισθεί η λέξη, προφερόμενη ολόκληρη αντί του Gorna, Severna, Βόρεια κ.λπ. Macedonia, τα οποία ως γεωγραφικός ή άλλος προσδιορισμός θα απορριπτόταν στην πορεία και θα έμενε το Macedonia ή Makedonja «χάριν ευφωνίας», κλέβοντας δόξα και φήμη από την ελληνική πλευρά, και μένουμε εμείς να λέμε «νοτιομακεδόνες»!

2. Δεν θα είχε επίπτωση στα εμπορικά σήματα, για τα οποία τους δόθηκε ελευθερία χειρισμών. Αντε τώρα να ξεχωρίσεις τον μακεδονικό χαλβά του Χαΐτογλου ή τον μακεδονικό οίνο του Τσάνταλη, που μια ζωή παιδεύονταν οι άνθρωποι να τα διαδώσουν, από το ίδιο μακεδονικό προϊόν που με άσκηση πειρατείας θα λανσάρουν οι γείτονες, που βεβαίως θα λένε «παράγεται στη Μακεδονία», από την περιοχή για την οποία καθηγητές – ακαδημαϊκοί του Βελιγραδίου ελέω Τίτο «έφτιαξαν» μακεδονική γλώσσα να μιλιέται πάνω από τα σύνορά μας.

3. Θα ήταν αποδεδειγμένα και πατενταρισμένα αποδεκτό ότι σε αυτή τη Σλαβομακεδονία κατοικούν ό,τι άλλο, αλλά όχι ελληνομακεδόνες, που φυσικά, ιστορικά κ.λπ., και κυρίως γλωσσικά, ουδεμία σχέση έχουν με τον μακεδονικό και ευρύτερα ελληνικό πολιτισμό. Επομένως και η γλώσσα τους θα είχε αυτόματα και αυτονόητα τη διάκρισή της, κατ’ ακολουθίαν και τα λοιπά χαρακτηριστικά του μωσαϊκού των κατοίκων, δηλ. εθνικότητα, ιθαγένεια κ.λπ.

Εύκολα λέγεται το I am Macedonian, αντί του ορθού που μας είπαν ότι θα τηρηθεί: I am citizen of Northern Macedonia. Επιτέλους, λέει ποτέ κανένας Αμερικανός: I am citizen of North America για να διαχωρισθεί από τη Νότια – Λατινική Αμερική; Λέει νέτα-σκέτα I am American, όπως θα λένε σύντομα και οι γείτονες «χάριν ευφωνίας» I am Macedonian ή στη γλώσσα τους Jam Makedonian ή κάπως έτσι.

Το Slavomacedonian άλλωστε δεν θα ενοχλούσε την αλβανική μειονότητα των κατοίκων της FYROM, οι οποίοι έχουν άλλες διεκδικήσεις.

Σαραντης Κοριτσιδης, Αθήνα