Μουσείο Μαραθώνα και επισκεψιμότητα

Μουσείο Μαραθώνα και επισκεψιμότητα

Κύριε διευθυντά

Στην επιστολή του, με τίτλο «Μάχη του Μαραθώνα, ένα μνημείο στον Σχινιά» ο κ. Γιώργος Σφήκας αναφέρεται στην απουσία σχετικού μνημείου για την περίφημη μάχη του Μαραθώνος (490 π.Χ., Ηρόδ. VI, 109-117). Στην περιοχή, όμως, του Μαραθώνα υπάρχει ο Τύμβος των Μαραθωνομάχων (ομαδικός τάφος των 192 πεσόντων στη μάχη Αθηναίων), στην κορυφή τού οποίου είχαν στηθεί μαρμάρινες στήλες με τα ονόματα των νεκρών κατά φυλές. Σήμερα, στη βάση τού Τύμβου έχει στηθεί αντίγραφο από την επιτύμβια στήλη του Αθηναίου οπλίτη Αριστίωνος (500 π.Χ.), με το επίγραμμα του Σιμωνίδη: Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι / χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν.

Παράλληλα, στο Μουσείο Μαραθώνα, στις πέντε αίθουσες, εκτίθενται ευρήματα ανασκαφών από τη νεολιθική ώς τη ρωμαϊκή εποχή, αγγεία από τον Τύμβο των Πλαταιέων (11 τάφοι), αγάλματα που συνδέονται με τον Αθηναίο σοφιστή και ευεργέτη Ηρώδη τον Αττικό, που είχε γεννηθεί στον Μαραθώνα, καθώς και εκμαγείο του χάλκινου αγάλματος του Παιδός του Μαραθώνος.

Ο επιβλητικός αρχαιολογικός αυτός χώρος είναι επισκέψιμος, ιδιαίτερα από τους μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και από τους σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών.

Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ. φ., Ειδικός Γραμματέας της ΠΕΦ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή