ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Μεταρρυθμίσεις είπατε; Το άλλο το ξέρετε;

grammata-anagnwstwn--19

Κύριε διευθυντά
Οι πολίτες αναρωτιόμαστε: Υπήρξε διαχρονικά αποτελεσματικότητα και επιστημονική ευκρίνεια επί των δομικών πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων; H τραγική 23η Ιουλίου απέδειξε έμπρακτα, δυστυχώς με αρνητικό πρόσημο, ότι η ευθύνη βαρύνει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Κυρίως όμως αυτών που ως διακυβερνώντες, περίπου μια τετραετία σήμερα, διαχειρίζονται τις τύχες της Ελλάδας. Αναλογικά και όλων εκείνων που προϋπήρξαν αυτών, διαχειρισθέντες επί σειρά ετών τις τύχες της χώρας. Δημιουργούνταν νόμοι, θεσμοί, προγράμματα, για ορθολογική αντιμετώπιση του πολεοδομικού γίγνεσθαι στην ελλαδική γη.

Οποιαδήποτε προσέγγιση, για αποτελεσματικότητα μεταρρυθμίσεων, προσέκρουε στην εκάστοτε «Προοδευτική Αριστερά», χωρίς ποτέ να ολοκληρώνεται το έργο. Ο δε διαχρονικά ανίκανος, επιτελικός κρατικός μηχανισμός, υπακούοντας στη θεωρία του πελατειακού συστήματος, βασιζόταν σταθερά στη θεωρητική και μόνο αποτίμηση μεταρρυθμίσεων, ουσιαστικά παραβλέποντας σταθερά την εφαρμογή τους! Ετσι ο αδύναμος κρατικός μηχανισμός δεν επέβαλε τη δυνατότητα της δικής του αυτονομίας, επιτρέποντας την πολεοδομική κακοδιαχείριση πόλεων, αγρών, δασών και μη δομικών εκτάσεων. Η πολιτική ασυνέπεια λόγων και έργων, η έλλειψη ευθύνης απέναντι σε υψηλές υποχρεώσεις προστασίας πολιτών, σε συνέργεια με έλλειψη εμπειρίας και ανάλογης επαγγελματικής επάρκειας, κατά τη διαχείριση της κρίσης, οδήγησε τελικά στην τραγωδία της Αττικής.

Γίνεται αντιληπτό ότι με τη συνεχή ασυνέπεια της ελληνικής πολιτείας και τη διαχρονικά τοποθέτηση μη ικανών στελεχών σε ιδιαίτερα σοβαρά πόστα της κρατικής μηχανής διαμορφώνεται παγκοσμίως κλίμα πλήρους αναξιοπιστίας για οτιδήποτε ελληνικό.   Αναλογιζόμαστε ποια σχέση μπορεί να έχει αυτή η χώρα με την Ελλάδα του 2004.

Κωνσταντινος Γεροντης